Modernt skapande

Olger besöker denna gång Moderna museet i Stockholm.
 
Moderna museet: Förväntningar
Det var så dags att besöka Moderna museet med den hajpade postmodernistiska skulpturutställningen av de speciella konstnärerna amerikanerna Jeff Koons och Ray liksom tyskan Fritsch. Förväntningarna var därmed stora.

Recension
Katharina Fritsch (f.1956), Jeff Koons (f.1955) och Charles Ray (f.1953). Ja, vad har dessa tre konstnärer gemensamt, förutom att de är generationskamrater? De är ikoner för postmodernismen i både Europa och USA och tack vare sina speciella skulpturer har de uppmärksammats väldigt mycket. I utställningen Skulptur efter Skulptur på Moderna Museet (11.10.2014 till 18.1.2015) visas deras skulpturer/verk och det första som möter en är Rays metallvariant av Davidstatyn. Jeff Koons stora genombrott kom 1988 när han arrangerade den skandalomsusade utställningen Banality som hade med bland annat en porslinsfigur i normalstorlek bestående av Michael Jackson och dennes husdjur, schimpansen Bubbles. En replika av denna skulptur finns att beskådas på Moderna museets utställning liksom Koons dammsugare som också ställts ut. En till synes jättelik ballong i hundform är också Koons verk och finns med i utställningen likaså.
 
Sedan blir det märkligare i form av Fritschs blodfläck som egentligen är rödfärgat glas som lagts på golvet. Beundransvärd är också den tredje av denna postmodernistiska ”triumvirat” nämligen Charles Ray. Denne lade ner sex år bara på sin skulptur Tractor (2005) som också finns på Moderna Museets utställning.

En annan utställning på Moderna Museet som man bör hålla ögonen på är också svensk- turkiska Meriç Algün Ringborgs Moment (18.10.2014- 11.1.2015). Hennes utställning handlar i mångt och mycket om hennes ursprung. Först är det också det svåra som svenska myndigheter har haft med hennes förnamn eftersom den har bokstaven Ç och svenska språket saknar denna bokstav.
 
En del av utställningen är också Ö (DEN GEMENSAMMA BOKSTAVEN) som behandlar det faktum att både turkiska och svenska alfabetet har bokstaven Ö. I denna del av utställningen hör man henne läsa ord på turkiska som heter och betyder samma sak på svenska. Det svenska ordet läses av hennes svenska partner. Dessa rader får avsluta recensionen av detta besök på Moderna museet.