Färgerna i livet

 
Ananassmultron... ja så hette jordgubbarna på 1700 talet. Vackert namn !
 
 
Jordgubbar innehåller nämligen skyhöga mängder antioxidantersom bland annat motverkar cancer och skadligt kolesterol.Dessutom innehåller jordgubbar rikliga mängder folat och C-vitamin,fibrer, magnesium, koppar, b-vitaminer och jod.Nyligen utnämndes jordgubben till den fjärde mest nyttiga frukten i en amerikansk undersökning.

 

Jordgubbarnas historia

Strikt botaniskt är inte jordgubben ett bär, utan en så kallad skenfrukt. Enligt Wikipedia är den moderna gubben en korsning mellannordamerikanska och sydamerikanska smultron,som sedermera korsats med europeiska parksmultron.Man började odla jordgubbar i Frankrike under 1700-taletoch under slutet av samma århundrade nådde de första jordgubbarna Sverige,och då kallades den för ananassmultron.

 

Men färgerna vi har omkring oss påverkar dom oss något i allmänhet ?

 

Utan att vi tänker på det så styr färgerna vår vardag mer än vad vi kan tro. Det är väl kanske till exempel ingen slump att snabbmatskedjor använder sig av färger som orange och gult – färger som stimulerar vår aptit!

Küller och hans kolleger vid Lunds tekniska högskola gjorde för några år sedan ett experiment där de målade två rum - ett i rött och ett i blått. De lät sedan några försökspersoner vistas i rummen i några timmar, samtidigt som deras hjärnaktivitet mättes. Det visade sig att det blå rummet hade en lugnande effekt på personerna, medan det röda rummet var aktiverande och gav ökad produktivitet.
– Rött aktiverar vår hjärna och ökar både produktivitet och stress, säger Rikard Küller till Aftonbladet. 

 

Några år senare gjordes en uppföljning av hur starka färger påverkar denna produktivitet. Försökspersonerna skulle då skriva texter och korrekturläsa. De som vistades i rummet med starka färger skrev längre texter och läste mer korrektur, men gjorde samtidigt fler fel. 
– Produktiviteten ökar visserligen i röda rum, men också stressen.starka färger och kontraster inte är något man kan rekommendera att ha på jobbet.

Den som jobbar med ett kreativt och krävande arbete borde istället vistas i ett blått rum.

 
 
 
 
 

Så påverkar färgerna oss:

BLÅTT
Blått förknippas med lugn och ro, och har visat sig lindra både stress och spänningar i kroppen. Eftersom färgen är en kall färg fryser vi lättare i ett blått rum än i ett rött eller gult, men ett blått rum sägs däremot öka vår kreativitet. Ett blått sovrum sägs vara bra för någon med sömnproblemen, men är å andra sidan förödande för sexlivet och i för stora doser kan färgen skapa depression. 

BRUNT
Den bruna färgen stimulerar våra praktiska talanger och sägs vara bra för människor med dålig koncentrationsförmåga. Färgen gör oss även harmoniska och lugna.

GRÖNT
Grönt är en harmonisk färg med lugnande effekter. Använd den gröna färgen om du känner att du behöver mer trygghet i livet. Grönt sägs även ha en läkande effekt och sägs vara en bra färg att bära på anställningsintervjuer - eftersom att det drar tankarna till pengar.

GULT
Gult är förknippat med optimism, glädje och energi. Färgen sägs skärpa både vårt minne och vår tankeverksamhet. Gult rekommenderas därför till lata personer, och är även bra att använda som färg i arbetsrum, då gult starkt förknippas med vårt intellekt. Gula rum sägs även vara effektivt mot depressioner. 

ROSA
Den rosa färgen har en lugnande verkan och sägs vara bra att använda sig av under depressioner. Rosa används nämligen ofta i terapi för att behandla aggressioner och sorg. Det är därför även en bra färg om du återhämtar dig efter en separation, eftersom den är förknippad med kärlek och stöd.

RÖTT
Om du vill synas ska du klä dig i rött - den drar till sig blicken och får oss att känna oss starka. För stora doser av färgen kan däremot väcka aggressioner, påverka vår energinivå, ge en stressande effekt med bland annat ökat blodtryck, puls och hjärtfrekvens. Men rött ger även värme och kan öka blodcirkulationen, väcka sexlusten, skärpa uppmärksamheten och ge självsäkerhet.

 

( Källa Amelia )

 

Det är ju en hel del med färgerna , oftast så känner vi nog när vi är bekväma med vissa färger.

Men det är en spännande och rik värld med alla nyanser som finns !

 

/AC

 

 
 

 

 

 

 

 

foto ac - färgerna i livet