Chefen på 50-talet

 
Tidningarna på 50-talet är fyllda med goda råd och brevspalter. Där kunde man få råd i dom mest skilda ting , den här gången handlar det om hur man blir den perfekta sekreteraren!
 
Ur Vecko revyn från 1959 läser vi bland annat....
 
Att en sekreterare inte bör blockera sin kontorstelefon med långa pivatsamtal är ju självklart. Besökande skall alltid avkrävas namn och ärende innan de presenteras för chefen. Mycket ofta handlar det om att ärendet skall handhas av någon annan i firman. Glöm inte att folk ser er , hör er , och minns er. Ni bör vara korrekt , vänlig , saklig och välskött. ha alltid ett anteckningsblock till hands. Det är mycket säkrare att lita på en skriftlig anteckning än en som man gör i minnet.
 
Ingenting hindrar er från att använda parfym på er fritid. Men strunta i den på jobbet om ni märker att chefen tycker illa om den. Han kan ju vara allergisk. Lämna inte en proppfull brevmapp för undertecknande till chefen 5 minuter innan posten går. Då måste han ju hetsa igenom breven och ni kan ju ha gjort ett fel. Om chefen irriterat avböjer att träffa en oanmäld besökande, så ta inte med er irritationen ut till personen i fråga. Bed honom hövligt återkomma en annan dag vid avtalad tid.
 
Kvinnlighet och sex kan ni utstråla på fritiden på jobbet sätter man mest värde på en god arbetskamrat. Rösten är viktig. Ni måste tala mycket i telefonen. Försök att inte låta jäktad , inte tala otydligt , inte låta ovänlig. Tänk på att chefen också kan vara trött att han kan glömma , att han kan vara på dåligt humör, att han kan behöva vitaminer. Har chefen svårt att komma i håg namn ? Ge honom då en lapp med namnuppgifter samtidigt som ni slussar in en besökare. Även om chefen skall ta ställning till alla inkommande ärenden, så finns det ju dom som är mera viktiga och dom som är mindre. Bespara honom de sistnämnda de dagar han känner sig jäktad. 
 
Dom här "goda" råden kommer i från den perfekta sekreteraren , så man som det står inte ska bli fröken Vimslund. Oj det var många råd i sann 50- tals förpackning. Som grädde på moset så avslutar vi med lite reklam golvet är nypolerat , mamma syr och pappa leker med barnen. Vilken idyll ! /AC