Inspiration och lust

 
Var kommer inspirationen ifrån ? Är den kopplad till vår lycka och kommer den på beställning ? Finns det en nyckel , tre frågor som vi tittar lite närmare på....
 

"Wild thing you make my heart sing"....Du får mitt hjärta att sjunga , nej så är det nog inte varje dag. Inom konsten var det vanligt att ha en musa. Musa – i grekisk mytologi ursprungligen poesins gudinnor men sedan även de gudinnor som inspirerade även andra konstnärer, filosofer och intellektuella.

En musa får fart på kreativiteten

 

Dalí, Nietzsche, Picasso, Dante och ett helt gäng gamla grekiska genier sägs ha varit beroende av kvinnor för att kunna skapa. Enligt Guinness Rekordbok är Picasso tidernas mest produktiva konstnär med sina 147 800 verk. Och en närmare titt på hans kreativa perioder avslöjar ett mönster: när han är förälskad i någon ny kvinna är han extra kreativ. Det finns faktiskt belägg för detta fenomen i modern forskning – som också förklarar varför det bara är män som enligt myten gynnas av en musa.

Tankar på kärlek har i en studie vid Jacobs University i tyska Bremen från 2009 visat sig stimulera kreativt tänkande, medan tankar på sex stimulerar analytiskt tänkande. Förklaringen till detta tros vara att kärlek triggar globala, holistiska tankeprocesser, medan sexuell lust styr in oss på här och nu. Kreativa processer har ofta en högre abstraktionsnivå och gynnas av globalt tänkande – kreativa processer arbetar med skogen – medan analytiska processer jobbar mer specifikt och lokalt, här och nu – de fokuserar i större utsträckning på träden.
Detta gäller för både män och kvinnor, men det finns en avgörande skillnad i kraven på kärleksobjektet som sätter igång processerna.

2006 testade några socialpsykologer vid Arizona State University i USA hur män och kvinnors kreativitet påverkas av en potentiell framtida partner.

En attraktiv person som beskrivs som en möjlig kärlekspartner räcker för att boosta en mans kreativitet, medan kvinnor ställer betydligt högre krav. En snygging som man ska ut på sin första dejt med duger inte. Det ska vara en person med många bevisat goda kvaliteter och som är villig att ingå i ett varaktigt förhållande. Först då höjs kvinnans kreativitet.

Troligen finns det evolutionära skäl till att kärlek triggar kreativitet. Vi vill framstå som goda partier och kreativitet imponerar – och ökar våra chanser att få föröka oss.

( Text: John Airaksinen & Jenny Rickardson )


Det är nog så att vi inte går omkring och är förälskade jämt...utan 

”The happiest people don´t have the best of everything, they just make the best of everything”

 Weeeee... Weeeeee
 

”Två hårt arbetande stenhuggare arbetade längs en väg. En köpman gick förbi och frågade den första stenhuggaren vad han gjorde. Trött och argsint svarade han att han lyfte sten. Den andre stenhuggaren arbetade med full entusiasm och när han fick samma fråga svarade han stolt: jag bygger en katedral”

Den andre stenhuggaren kunde konsten att lyfta blicken och skapa mening. Professor Seigman som myntat begreppet positiv psykologi, påtalar vikten av att bygga lycka. Det räcker inte bara med att ta bort olycka för att må bra. Vi behöver skapa rätt förutsättningar och utveckla vår egen inre potential. Det finns en sorts lycka som är känslan av sprudlande glädje. En annan som är mer en uppslukande känsla av ”flow”, att gå upp i något, att engageras till fullo så att tiden stannar. Vetenskapliga studier visar att vi behöver glädje, engagemang och meningsfullhet för att uppnå fulländad lycka. Enligt Seigmans devis bör vi hitta våra styrkor, utnyttja dem till fullo och använda dem till något som är större än oss själva.

Hämtat ur text från Gabriella Svanberg

 

Om nu inspirationen är kopplad till lycka så menar många att lyckan måste byggas och tränas ! Är det inte så att vi alla har upplevt begreppet "Flow" att vi blir förlorade i något och tiden liksom försvinner tillfälligt. Det är värdefulla ögonblick och där finns nog ingen gemensam nämnare för vad som får oss att stanna upp och njuta.men om man är lite deppig då?

 

 

 

Lyckliga människor är inte kreativa ?

En deprimerad persons hjärna arbetar långsammare, har färre associationer och är en sämre problemlösare och idéspruta än en icke-deprimerad hjärna
– Man måste vara produktiv för att vara kreativ och depression drar ner aktiviteten, säger psykologiprofessorn Lennart Sjöberg.
Lyckoforskningen visar att en person som just har tänkt på eller varit med om något bra eller roligt ökar sin associationsförmåga, prestationsförmåga och kreativitet.

Men att ha lidande i bagaget är mer omdiskuterat.
– Nöjda personer är inte så motiverade som missnöjda personer, säger neurologen Richard Caselli. De senare vill förändra sina omständigheter och förändring kräver kreativitet

Eva Hoff håller med i viss mån.
– Erfarenhet av lidande kanske kan vara någon form av drivkraft eller motivation för författare eller konstnärer, men generellt finns det inget samband mellan kreativitet och lidande. Det finns ju också många författare och konstnärer med lycklig barndom. Om man studerar människor som förändrat en domän med upptäckter eller uppfinningar så finns det inte fler olyckliga barndomar bland dem än bland andra människor.

( Text: John Airaksinen & Jenny Rickardson )

 

Jag avslutar med dom finurliga orden

" The smallest key can lock up the biggest door "

/AC / Bildcollage AC

 

 
 

 

 

 

fotocollage ac - inspiration och lust