Tekniska museet och Riksidrottsmuseet

Förväntningar inför mitt besök på Tekniska museet och Riksidrottsmuseet

Jag laddade upp med att se på Interstellar på bio dagen före mitt besök på Tekniska museet. Den var en riktigt bra film men nu till mina förväntningar inför utställningarna på Tekniska. Jag hade hört att det fanns en utställning vid namn Digital Revolution som behandlar dataspel och den digitala revolutionen. Där förväntade jag mig se en massa dataspel och där blev jag inte besviken kan jag säga. Eftersom Riksidrottsmuseet bara ligger ett stenkast från Tekniska museet passade jag på att ta en sväng där. Förväntningarna var att det skulle handla om fotboll och åter fotboll. Så blev det inte riktigt även om att det handlade om OS i Stockholm 1912 vilket är en händelse som inte går av hackor. Det kom helt enkelt att handla om andra sporter än fotboll men ändå.

 

Recension av utställningen på Tekniska museet och Riksidrottsmuseet

En hel del barn. Många barnvagnar. Så brukar det se ut på Tekniska museet en söndag eftermiddag. Undrar var de unga vuxna sysslade med? Eftersom den viktigaste utställningen som finns att beskåda på Tekniska museet är Digital Revolution borde det ha lockat fler folk som var i åldrarna 15 till 30 år. Så icke fallet utan en massa barn med sina föräldrar. De som stod på menyn i utställningen var bland annat tv-spelen från japanska Ataris höjdpunkt på 1980-talet till dagens mer verklighetstrogna spel. Vidare var det mindre utställningar där det krävdes ett samarbete med besökarna. Till exempel fick man stå framför en vit skärm där fåglar flög mot ens armar och äter upp ens skugga. Sedan kunde man röra med armarna på ett sådant sätt så att det såg ut som man förvandlades till en örn och flög iväg likt Katniss Everdeen i Hunger Games (Hungerspelen). Det var riktigt vackert att se!

                      Innan allt det här tog jag som sagt en sväng på Riksidrottsmuseet. Det var bland annat en utställning om de olympiska spelen i Stockholm 1912. Där beskrevs hur bland annat ”grenar” som man knappast skulle kalla för sporter idag fanns med i detta OS. Exempel på dessa grenar var litteratur, som var en gren som självaste dåvarande ordförande i IOK, fransmannen Baron Le Coubertin tog guld i, liksom skulptur för att nämna några.  Det var väldigt intressant också.

                      Det som var bra med både Tekniska museet och Riksidrottsmuseet att de var helt och hållet handikappanpassade vilket gör att båda får plus i kanten.