Vi byggde också staden

 

Barnens Dag i Sundbyberg 1903

Barnens Dag i Sundbyberg 1903
Foto Sundbybergs Museum

 

Uppland
I år firar vi Kulturarvsdagen i tre hela dagar, 11–13 september. Här kan du se vilka arrangemang som deltar i ditt landskap och under vilka dagar. Du ser även vilka som deltog förra året.

http://www.raa.se/aktuellt/vara-evenemang/kulturarvsdagen/arrangemangen/Uppland/

 

Sundbybergs Museum deltar med...

Vi byggde också staden!

Vi sämre lottade, vi som var dagsverkare, arbetslösa till och från, invandrare, hade många barn och bodde trångt – vi på samhällets baksida, vi som också var med och byggde vår stad. Äntligen får vi visa upp oss och berätta vår historia.

Många stora män – framför allt – har gått till historien som de som skapade våra städer men hur var det med dem som var sämre lottade? Sundbybergs stadsmuseum och arkiv kommer under kulturarvsdagarna plocka fram några av dem. Du möter dem i form av speciella barnvisningar där barnen får klä ut sig i kläder typiska för förra sekelskiftet, leka lekar med enkla medel och lyssna på Berättar-Maja som berättar hur det var att vara ett litet fattigt eller kanske handikappat barn, som kommit långväga ifrån, för dryga 100 år sedan. Ni som är lite äldre får en spännande rundtur bland skrönor och sanna berättelser ur stadens historiska baksida.

Kom och lyssna till hur det var med det stora brännvins-debaklet på kommunalstämman eller varför “finkan” på torget inte räckte till och vem “Oredan” var? Och vad hade pastor Jansson att säga!? Och var kom de ifrån, stadens alla “invandrare”? Vilka spår satte de alla i stadens kulturarv? Alla de som också byggde staden!

Alla arrangemang lämpliga även för funktionshindrade.

Program och hålltider

Fredag, lördag och söndag den 11 – 13 september:

Programmet rullar alla dagar kl. 11.00-16.00
Landskap: Uppland
Ort: Sundbyberg
Arrangemangets adress : Fredsgatan 4
Vägbeskrivning: T-bana, buss, pendeltåg, tvärbanan.
Tillgänglighet: Lämpligt för rörelsehindrade inklusive blinda då vi tillämpar “Exhibitions beond sight”-metoden, hiss, HWC, barnvagnsparkering , parkering och servering. Fråga kontaktpersonen för mer information.
Ev. mer information finns på: www.museet.se

Kontaktperson
Namn: Junior Lindgren/Ann-Charlotte Larsson
Telefonnummer: 08 – 7068178
E-post: info@museet.se
Arrangörer: Sundbybergs Stadsmuseum o. Hembygdsförening

 

kulturarvsdagarna 2015 - vi byggde också staden