Överlämnandet!

Idag överlämnade vi de gåvor som samlades in till ankomstboendet i Ursvik under vår vernissage i lördags på SoonFamous galleri.
 
Kassar med receptfria läkemedel, nya underkläder och annat att sätta på kroppen i kylan lämnades över till Magnus Ehntorp, präst i Sundbybergs församling, och samordnaren vid boendet Martha Prentell. Utöver detta kommer ett ekonomiskt stöd att överlämnas, som är tänkt som ett stöd till någon form av trevligt aktivitet och uppmuntran till de över 1 000 aktiva volontärer, som ägnar sin fritid åt ankomstboendet med boenden i Ursvik.
 
Allt detta var möjligt tack vare alla er som kom och lämna in saker eller köpte konstverk under lördagens vernissage.
 
Ett varmt och stort jultack till er alla!!
 
Museet passar på att få önska alla våra bloggläsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
En glad Magnus Ehntorp tillsammans med Martha Prentell håller upp Junior Lindgrens handtryck föreställande vårt vattentorn.
ankomstboende, flykting, vernissage, gåvor, volontärer, insamling, museum, sundbyberg, soonfamous,

Vi räknar ner...

 
Året börjar gå mot sitt slut, vi julstänger snart Fredag 18 dec blir sista dagen. Måndag den 11 Januari är vi på plats med förberedelser men har stängt för besökare tills veckan därpå så Tisdag 19 Januari 2016 har vi öppet som vanligt!
 
Vi vill passa och tacka för alla besökare, gåvolämnare till ankomstboendet och köpare av konst i går på vårt Vernissage på Soonfamous galleri! Vi kommer återkomma under veckan med mer info om detta. Tack!
 
Innan vi stänger finns saker kvar under veckan på museet. I morgon Måndag den 14 Dec kommer Mats Löfström och signerar sin nya bok "En enkel uppgradering". Välkomna kl 14 till 17, fri entré! 
Tisdag den 15 Dec har museet grötkväll med musikalisk underhållning i form av Sundbybergs Manskör. Kom och ät lite gröt och prata med andra Sundbybergsintresserade. För medlemmar i Sundbybergs Hembygdsförening gratis och övriga 75 kr. Föranmälan 08-7068178 eller info@museet.se. Välkomna!
 
 
Tack från mig redan nu för er läsare på bloggen som hängt med under året, även nytillkomna. Vi vet inte hur nästa år blir men jag funderar lite över att målet i våra liv är viktiga men resan under tiden är minst lika viktig. Stanna upp en stund andas och se vart vi är på väg. Kanske den inre kompassen behöver ställas om, är vi på rätt väg?
 
 
Avlsutar med några rader ur Sundbybergs-prologen. ( ej i sin helhet )
 

Ett beställningsverk som gjordes av av Ragnar Thoursie (1919-2010) inför Sundbybergs stads 25-årsjubileum.
Genom att Olof Palme i sina tal ofta använde prologen
särskilt slutraderna - har den blivit mycket känd 

 

Nattens väldiga neonljuslampa svänger tungt i den lätta rymden. Mörker brytes i metalliskt ljus, och ljus i sotsvart mörker. Som en tegelskrovlig tallstam, vuxen djärvt ur järn och asfalt, lutar sig fabriksskorstenen mot sin krona susande av rök i starka grenar. Doft av olja och kåda blandas med blåstens moln- och månspel, det som orglar ojämnt mellan mur och mark. Aftonstjärnan röd på vattentornet förebådar DC 6:an. Och med huvut lätt tillbakalutat korsar arbetaren gatan på hemväg i förströdda nattskiftstankar.

 

En öppen stad, ej en befäst, bygger vi gemensamt. - Dess ljus slår upp mot rymdens ensamhet.

 

/God Jul och Gott nytt år från AC

 
 
fotoac - julstängt 2015

The Story or The journey

"Vägen" photoshopbild AC
 
 
The Story


Eller hur det hela började en vårdag i Mars. Sundbybergs stadsmuseum och Aggregat I Hallonbergen blev kontaktade att delta i en vandringsutställning som heter Miljonstories eller förortens vackraste minnen. Den startade i Alby 2012 och Sundbyberg var en av flera kommuner som deltog. Invånarna i staden fick bidra med sina minnen från förorten. Det hela mynnade ut i en utställning på museet där flera bidrog med sina minnen skriftligen eller muntligen. Dessutom skedde under första utställningsdagen en livepainting målning som blev den stora målade tavlan som nu ställs ut. Den är målad av en etablerad graffiti konstnär Gauge och Junior Lindgren som även han har en bakgrund inom Street art måleriet.

Tillsammans funderade jag Ac och Junior om vi kunde spinna vidare med tanken på målningen som fanns kvar på Museet. Vi kände också att vi under hösten 2015 ville göra något aktivt för att visa vårt stöd för flyktingar. Tanken gick då till det nystartade ankomstboendet i Ursvik, Sundbyberg. Vi ville göra ett lokalt stöd.
Det var sedan enkelt att lägga ut den till försäljning där den största delen av summan kommer att gå till ankomstboendet. Jag kontaktade då SoonFamous galleri  i Sundbyberg med tanken om att vi kunde samarbeta på något sätt. Det kunde vi 12 December blev vår vernissage dag. Vill passa på att tacka Hans Holgert som driver galleriet ideellt för att vi får prova idén. Även tack till Tellingstories som lät oss tjuvstarta med att ställa ut en tavla i deras fina butik!

Vi tänkte varför inte göra lite mer saker när den stora tavlan ändå ställs ut. Ett antal tavlor till i samma Street art stil skapades. Dessutom har många av personalen medverkat i väldigt personligt målade stolar som kommer att vara till försäljning till ett lägre pris. Härliga duktiga personalen på museet, det har varit roligt att tillsammans måla och skapa. Stort tack till Matton och Posca Sverige som har bidragit med flera av dom suveräna Posca pennorna! Utöver det så kommer vi den 12 dec även samla in receptfria läkemedel och nya underkläder Dom gåvorna kommer att levereras till boendet .

Och här är vi några dagar strax innan avspark. Det är möjligt att det kanske inte blir topprekord av besökare på vernissagedagen. Det är en känslig och orolig tid i världen alla kanske inte känner samma behov att göra något stödjande i flykting frågan. Man kanske inte heller är så starkt gillande av Street Art som konstform. Men vi på museet gjorde något tillsammans. Vägen dit har inte varit så rak heller för oss på museet, den är ju inte alltid det. Men vi tog ställning till att vi ville göra något aktivt. Tack också till Sundbyberg stadsmuseum som även visar att dom tar del av vår nutidshistoria. För den skapar vi nu!

Vad som händer med den stora målningen vet vi inte idag men den har en egen historia med sig! /AC
Välkomna på Lördag!

 

 

resan och ideén med en utställning