Att ta en paus...

 
teckning ac
 
 

Sommar och ledighet, men ändå fortsätter vi kanske att rusa?  Det är så mycket vi måste hinna med att göra och se...Men måste vi verkligen det? Konsten att att ta en paus, det är en konst det! Är måttet av en lyckad semster graden av solbränna?
 
 
Vad händer när vi inte arbetar aktivt med en uppgift? Så här skriver Jonas Hjalmar Blom på nätet om att ta en paus.
 

Det är när vi inte arbetar aktivt med en uppgift som vårt Default Network aktiveras. Det är då hjärnan skapar nya kopplingar och drar associationer mellan tidigare spridda begrepp. Det är det som gör att vi får en helhetsförståelse för det vi ägnat oss åt under våra perioder av aktivt tänkande. Default Network aktiveras just vid stunder av inaktivitet och passivitet. Det kan var att ta en promenad, att ligga och slappa i en soffa, eller att dagdrömma en stund.

Inom kreativitetsforskningen vet man sedan länge att det ofta är under dessa stunder som ”Aha-ögonblicket” uppstår. När långa stunder av frustration plötsligt övergår i en total förståelse och insikt om hur ett problem ska lösas.

Att göra

Om du har ett fullspäckat schema kan det låta paradoxalt att planera in ytterligare saker. Men mitt råd är ändå att planera in en eller flera rejäla pauser varje dag, då du tillåter dig att inte tänka aktivt på någonting. Det är svårt, vet jag av egen erfarenhet, men det lönar sig i slutändan. Du kommer att kunna se dina alternativ och dina beslut på ett helt nytt sätt.

Även beslutsfattandet gynnas av att hjärnan får aktivera sitt Default Network flera gånger om dagen.

 

 
I vår grannkommun Solna så finns området Ingenting, vad händer om vi tar den vägen mot just "Ingenting". Tänk om just där uppstår både kreativitet och mening paradoxalt? Målet är ingenting vägen är allt, sjunger Robert.Broberg.
 
 
 

Skymning och sommarkväll, tanken är fri och allt är närvarande. Mindfulness och känsla av lycka!
 
/ AC
foton och teckningar ac - närvaro - ta en paus