alla helgon och halloween

 
Fredagen den 30 Oktober stänger museet kl 12:00 och vi öppnar åter Tis 3 November.
 
Kanske blir det en helg med spök och bus, eller så går vi kanske till våra anhöriga och tänder ljus vid gravarna?
 
 
 
Men varför började vi tända ljus vid gravarna egentligen?
 
Men hur var det med ljusen på gravarna då? Också detta har rötter i förkristna traditioner. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket alltså lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar.

Men i Sverige var det faktiskt först mot slutet av 1800-talet som bruket att tända ljus vid gravarna efter hand växte fram, främst i städerna. 

Agneta Lilja, etnolog på Södertörns högskola berättar att detta framför allt skedde vid jul. Man tände då små julgranar vid barngravar och detta gjordes så sent som på 1940-talet.

Det var först efter andra världskriget som seden med ljus på gravarna började flytta till allhelgonahelgen. Inspirationen kom från katolska länder i Europa

( Wikipedia )

 

 

Och Halloween i Sverige som sed när började det?

Halloween i Sverige

Det lär ha varit skämtbutiken Buttericks vd, Bengt Olander som introducerade den anglosaxiska halloween-traditionen i Sverige. Firandet förlades till allhelgonahelgen eftersom den låg närmast 31 oktober, då amerikanarna firar halloween.

Genom åren har handeln provat att hålla isär datumen för halloween och allhelgona efter kritik mot att skelett och gravljus säljs sida vid sida i butikerna. Men oftast liksom i år har halloween och allhelgona sammanfallit.

Tidigare har det bland vissa funnits en rädsla för att halloween skulle konkurrera ut allhelgonafirandet. Det har dock visat sig att seden att tända ljus på gravarna kring allhelgona ökat parallellt med att halloween gjort intåg i Sverige.

(Källa: Aftonbladet )

 

Trevlig helg önskar Sundbybergs Stadsmuseum!

 

foto blommor ac - öppet alla helgon 2015

En vacker höstdag på museet

Hoppas att allt står väl till med er där utanför museet. Här är det eftermiddag och lönnen utanför håller på att få sina första brandgula löv. Nu är min penna på väg in i höstmörkret klockan är 19:00 och det börjar redan skymma. Men hur som helst min penna vill inte ge upp och jag vill fortsätta och skriva om ett evenemang som var i går på Sundbybergs Museum.
 

Det var mulet ute men det blev ljust på museet när gästerna började strömma in som solstrålar. Det började med att vi hälsade gästerna välkomna. Den tjugonde oktober var det visning på museet av nya utställningsdelar bl.a. barnarbete , sjukhuset och finkan som presenterades av min bästa chef Junior Lindgren, även fast han var sjuk klarade han guidningen väl. Jag blir fascinerad av min chefs sätt att guida om utställningarna. Han gör det på så sätt som passar både vuxna och barn , han klarar att växla mellan dom olika grupperna.  
 
Gästerna verkade vara intresserade av både museet och guidningen. För mig var det också väldigt intressant att få träffa mina gamla vänner från sygruppen på träffpunkten, Lötsjögårdens äldreboende .Dagen innan så delade jag ut affischen om visningen så folk blev intresserade och anmälde sig. När guidningen var slut gick gästerna runt på museet och tittade på våra böcker och vykort, en del av dom handlade. Då träffade jag ett par som heter Benny och Christina Köhler som var intresserade av böcker, de var väldigt trevliga så jag frågade är det okej att jag fotograferar er? Dom accepterade till det!
 
 
Jag återvände till dom andra gästerna och började fråga om de ville bli fotograferade, en del sa ja men andra ville inte det. Sedan tog jag några bilder och frågade om det var ok att jag nämnde deras namn och det gick bra. Det gjorde mig jätteglad. I början av visningen fick jag några fina komentarer av mina gamla vänner från sygruppen på Lötsjögårdens äldreboende om mina kläder. Dom såg att det var sjömanskläder så jag visade dom vad mina kläder blivit inspirerade av på museet. Tidigare uppsydda sjömanskläder för barn som finns här. 
 
Denna visning har varit så trevlig eftersom jag fått lära känna folk som kom in på museet. Det är alltid trevligt att få lära känna en annan människa. Till sist vill jag tacka både min chef för en underbar guidning på museet och ni läsare för att jag tar upp er dyra tid och att ni läser mitt blogginlägg!.
 
Varmaste hälsningar Azhar 
 
 
       
Guidad visning sundbybergs museum - hösten 2015

Guidad visning av Vi byggde också staden

 
Vår nya utställningsdel som heter "Vi byggde också staden" blev en succé för oss under dom första visningsdagarna.Tack till alla besökare! Nu finns chansen att få en guidad visning med Junior Lindgren. Kom och hör om dom sämre lottade, dagsverkarna, arbetslösa, sjuka eller kanske dagslösa som också var med och byggde vår stad och historia.
 
Ring och föranmäl er Fri Entré och Varmt välkomna!
 
Datum 20 Oktober kl.13:30
 
Tel Info och bokning 08-706 81 78 eller info@museet.se
20 oktobe4r 2015 - Guidad visning sundbybergs museum

målning till salu

 
 
Företag och privatpersoner hör upp här finns en målning som gjordes på Sundbybergs Museum under våren  i samband med projektet Miljonstories förortens vackraste minnen.
 
Den är målad av  Gougeone och Junior Lindgren. Målad på skiva som mäter totalt 4,88 x 1,80 m, uppdelad på fyra skivor. Man kan hitta flera Sundbybergsdetaljer i den målade miljön.
 
Gougeone En av Sveriges mest intressanta streetart-konstnärer. GougeOne har röstats fram till Sveriges bästa graffitikonstnär 2012 och är en viktig inspirationskälla för många inom Stockholms streetart-kultur.
http://gougeone.com/ Han medverkade blandannat vid projektet Omstart Slussen 
 
 
 
Sundbybergs stad har på Migrationsverkets förfrågan nu ett tillfälligt ankomstboende för cirka 200 asylsökande flyktingar, i Fortifikationsverkets tidigare lokaler i Miloområdet i Ursvik. 
 
 
 
Målningens pris är 10.000 kr där 80% av den summan då kommer att gå till ankomstboendet i Sundbyberg vid eventuell försäljning. Skulle någon bjuda över försäljningssumman så gäller samma procentsats i stöd. Högsta bud erhåller målningen.
 
Välkomna att höra av er till till Sundbybergs Museum 08-706 81 78 eller info@museet.se
 
Unik målning med Sundbybergsanknytning och därtill lite hjälp på vägen till flyktingboendet!
 
Sprid gärna detta vidare på övriga sociala medier om ni tycker det är intressant ! 
 
 
 
 
 
Gougeone - flyktingboende sundbyberg - målning till salu - streetart