alla helgon och halloween

 
Fredagen den 30 Oktober stänger museet kl 12:00 och vi öppnar åter Tis 3 November.
 
Kanske blir det en helg med spök och bus, eller så går vi kanske till våra anhöriga och tänder ljus vid gravarna?
 
 
 
Men varför började vi tända ljus vid gravarna egentligen?
 
Men hur var det med ljusen på gravarna då? Också detta har rötter i förkristna traditioner. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket alltså lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar.

Men i Sverige var det faktiskt först mot slutet av 1800-talet som bruket att tända ljus vid gravarna efter hand växte fram, främst i städerna. 

Agneta Lilja, etnolog på Södertörns högskola berättar att detta framför allt skedde vid jul. Man tände då små julgranar vid barngravar och detta gjordes så sent som på 1940-talet.

Det var först efter andra världskriget som seden med ljus på gravarna började flytta till allhelgonahelgen. Inspirationen kom från katolska länder i Europa

( Wikipedia )

 

 

Och Halloween i Sverige som sed när började det?

Halloween i Sverige

Det lär ha varit skämtbutiken Buttericks vd, Bengt Olander som introducerade den anglosaxiska halloween-traditionen i Sverige. Firandet förlades till allhelgonahelgen eftersom den låg närmast 31 oktober, då amerikanarna firar halloween.

Genom åren har handeln provat att hålla isär datumen för halloween och allhelgona efter kritik mot att skelett och gravljus säljs sida vid sida i butikerna. Men oftast liksom i år har halloween och allhelgona sammanfallit.

Tidigare har det bland vissa funnits en rädsla för att halloween skulle konkurrera ut allhelgonafirandet. Det har dock visat sig att seden att tända ljus på gravarna kring allhelgona ökat parallellt med att halloween gjort intåg i Sverige.

(Källa: Aftonbladet )

 

Trevlig helg önskar Sundbybergs Stadsmuseum!

 

foto blommor ac - öppet alla helgon 2015