Behovet av ensamhet

 
I dag funderar jag över behovet av att vara ensam, får inte förväxlas med att känna sig ensam som är en helt annan sak. En stor värdefaktor i dag tycks vara hur social man är, ständigt uppkopplad  och ständigt serviceminded med ett leende. Vi tycks glömma att kanske det är lika viktigt att få dra sig tillbaka en stund och att det får vara tyst.
 
Att se över sitt behov av att vara själv är inte lika med att man inte har önskemål av att umgås med andra, eller känner samma längtan som övriga mer sociala människor. Mer att man inkluderar dom ensamma stunderna som något naturligt i sitt liv. Och bland dom bästa mötena är att vara tyst och göra något tillsammans. Man hittar varandra många gånger utan orden. Det är fint!
 
På adecco blogg möter vi Linus Jonkman som skriver om att vara introvert
 

Utåtriktad, spontan och flexibel. Normen i dagens arbetsliv är stark. Men det är dags att slå ett slag för de andra – de som jobbar i det tysta med fantastiska resultat.

Möt Linus Jonkman som lyft fram de introverta i ljuset – och tror att det är början på en revolution!

”Vi söker dig som behöver lång betänketid, är stresskänslig och vill göra en sak i taget. Ogillar du förändringar, blir utmattad av stora folksamlingar och helst vill vara för dig själv är det ett plus.”

Nej, så står det inte i någon platsannons. I vår tid verkar ”utåtriktad och flexibel” vara de mest eftersökta egenskaperna på arbetsmarknaden. Inåtriktade, eftertänksamma och stillsamma karaktärsdrag ses av många som mentala sjukdomstillstånd, såväl på arbetsplatsen som under uppväxten.

– Föräldrar idag lär barnen att ta plats och ta för sig, vill barnen hellre sitta ensamma på sitt rum blir föräldrarna oroliga och undrar vad det är för fel. I skolan måste man prestera lika bra muntligt inför klassen som på proven för att ha en chans till höga betyg.

Att vara extrovert är normen, och introverta som växer upp idag har det tufft.

Linus Jonkman

Det säger Linus Jonkman, författare till boken Introvert Den tysta revolutionen som utsedd till årets HR-bok 2013. Han beskriver en introvert person som självförsörjande med sin energi. Hon laddar upp sig i ensamhet och stillhet, har ett starkt levande tankeliv och tänker därför först och pratar sen. Introvert är inget man väljer att vara, det är en genetiskt hårdkodad del av vår personlighet som ungefär en fjärdedel av oss har. Den gör oss mindre toleranta för signalsubstansen dopamin, vilket i praktiken betyder att det är full rulle i skallen på dem hela tiden, även när det inte händer något omkring dem. Så när det är full fart runt omkring dem också, blir deras hjärnor snabbt utmattade.

Ofta förväxlas introversion med blyghet, arrogans och asocialt beteende – men Linus Jonkman ser det istället som en talang och börjar rada upp plus med personlighetsdraget.

– Introverta blir inte uttråkade, de kan ha fullt fokus på något väldigt länge. Får de tid på sig att göra en uppgift så gör de den med mindre fel än vad en extrovert skulle ha gjort. De är noggranna, strukturerade och självgående. Många av dem väljer att jobba som konstnärer eller tekniker, yrken där man får grotta ner sig i timtal för att nå sitt mål. Men de kan också bli utmärkta chefer och föreläsare – bara de får rätt förutsättningar för att utföra sin uppgift.

Det går med andra ord inte att se utanpå om en person är introvert eller extrovert. I och med att många yrken kräver att vi jobbar i grupp, nätverkar och håller presentationer kan en introvert visa upp ett extrovert beteende på jobbet. Men när den extroverta sedan kopplar av genom att gå ut och träffa folk och göra kul saker – längtar den introverte efter tystnad, stillhet och egentid.

– Den introverta har ofta, mer än den extroverta, en privat och en offentlig del. I den privata delen får de introverta generna styra, medan den offentliga delen har lärt sig att fungera i en extrovert miljö. Många av de introverta har jobbat så hårt på sin offentliga sida att de inte ser sig själva som introverta.

Men varför är det viktigt att veta att man är det då?

– Därför att man kan göra rätt val i yrkeslivet då, val som lyfter en. Det är många som hatar mingel och kick-offer och tror att de är något fel på dem för det. Men de kanske bara är introverta och har ett större behov av eget utrymme? Den stora paradoxen är att det blir enklare att vara i sociala sammanhang när man vet hur man själv funkar, då försvinner behovet att försvara att man inte är som ”alla andra”.

Ett snabbt sätt att få koll på om man är introvert eller extrovert är att svara på frågan:

Vad gör du om du inte behöver göra något?

Drar svaret mot ord som ensam och ingenting är du sannolikt introvert, längtar du efter sällskap och sociala aktiviteter är du det inte.

 
 Och relationer då? Moder Teresa har skrivit något fint och tänkvärt om detta...
 

”Det finns människor som har partners, men som känner sig lika ensamma och tomma som om de inte hade någon.

Det finns andra som genom att inte vänta går med fel person, och som med sin själviskhet inte låter denna person gå även fast de vet att han eller hon inte kan göra dem lyckliga.

Det finns personer som stannar kvar i äktenskap och förhållanden som redan är raserade, som om tanken på att vara ensamma är svår och oacceptabel.

Det finns personer som väljer att ta andraplatsen när de försöker komma först, men den resan är svår, obekväm och fyller oss med smärta och övergivning.

Men det finns andra människor som är ensamma; som lever och skiner och hänger sig själva till livet på bästa sätt. Människor som inte tynar bort, utan rakt motsatt skiner ljusare och ljusare för var dag som går. Människor som lär sig att njuta av ensamhet eftersom det hjälper dem komma närmre sig själva; att växa och bli starkare djupt inombords.

Dessa personer är de som en dag, utan att veta exakt när eller varför, plötsligt befinner sig bredvid någon de älskar med sann kärlek, och blir förälskade på ett fantastiskt sätt.”

Moder Teresa


 

Tänker att vi alla behöver vara olika men att den super sociala människan har blivit något slags förebild i massmedia. Som en Duracellkanin alltid leende, alltid positiv och aldrig tyst... Men är bilden sann?

/Ac

Behovet av ensamhet, Samtliga bilder av Ac