Hilma Ohlson minns sitt Sundbyberg

 
Året är 1971
 
"Sedan några år tillbaka har Sundbybergs och Solnas pensionärer fått tillfälle att vistas på ett semesterhem en gammal  gård, Valby i Håbo Tibble socken, Upplands Bro kommun. Huset är en ursprunglig byggnad till en lantegendom vackert belägen med utsikt över åker och äng, har rustats upp av nuvarande ägaren lantbrukaren Verner Eriksson, vilken även medverkat till att semesterhemmet har kommit till.
Under 14 dagar i taget sommartid kan inackoderingar för en billig erättning semestra där, en förmån som utnyttjas flitigt av pensionärerna från Solna och Sundbyberg. Det har varit fullt hus de senaste åren. Där träffar vi bland annat 80-åriga Hilma Ohlson infödd Sundbybergsbo, ungdomlig och pigg med gott minne som här ska berätta lite om sin hemstad.
 
- Visst är jag över 80 år säger fru Ohlson född 1890 fyller 82 år i September och jag har bott hela mitt liv i Sundbyberg. De första decennierna med många syskon och min mamma som blev tidigt änka på Rosengatan, nära det gamla Folkets hus. Det var andra tider då i samhället skall jag säga, mest små hus med trädgårdstäppor, mycket idylliskt. Fattigt var det också minns jag, mamma såg vi inte mycket till hon var ute på jobb jämt.
Slarviga var folk dessutom särskilt barnen fick dålig vård och tillsyn. Och många andra drack brännvinet som kostade 95 öre litern! En del kom med kaggar och mjölkflaskror och hämtade vid försäljningen. Men onyktra personer sågs inte ofta ute i alla fall egendomligt nog.
Någon ordnad fattigvård fanns inte, jag minns mamma talade med en myndig man med skägg. Vi barn var lite rädda för honom han hade lite med fattighjälp att göra..
- Ni kan nog klara er själva, sa han.
 
Spårvagnslinje existerade heller inte då och tågen stannade endast ett fåtal gånger om dagen. Man fick gå för det mesta, även mycket långa sträckor.
Jag gick i Sundbybergs folkskola den äldre, det blev flera nya sedan. En polis gick på gatorna, ja den var vi också lite rädda för. Det fanns naturligtvis rätt många affärer redan då i början på seklet. Eriksson på Landsvägen minns jag. Så var det dom många industrierna som fanns tidigt, Sieverts kallades inte kabelverk då. Märkligast var nog Nybergs verkstad. Han började med fotogenköken som sedan blev Primuskök. Själv omkom Nyberg i en explosion i verkstaden på Lidingö senare.
 
Det var klart att jag tidigt måste ut i arbete. Det var som nåtlerska då på Oscaria skofabrik som började i Sundbyberg. Nöjen var det inte så gott om. Visst fanns det dans förstås, på flera ställen innan Idrottplatsen dansbana kom till. En del hade ju båtar i Bällstaån, man gjorde utflykter till sjöss. I regel fick vi roa oss själva så gott det gick. Kända personer på den tiden var Patron Löfström förstås, som ägde nästan hela Sundbybergs mark och bodd på Sundbybergs gård. Och så var det borgmästaren "Slampen" Lindberg en trevlig man. Så var det ju Calle Fagerberg. Skakis kallades skulptören som gjor en hel del statyer i Sundbyberg. Så fanns ju skådespelaren Karin Carlsson-Kavlis pappa trädgårdsmästaren i Mariehäll, Rosttfria Andersson, Ruben i förnamn. Linkoln Blom som grundade Förstadsbladet kände jag något.
 
År 1927 gifte jag mig efter 10 års förlovning.  Min man var förare på 3:ans spårvagn i Stockholm, därefter länge på 15, Sundbybergslinjen: Bussarna nu är inte alls lika trevliga, tycker vi gamla. Något av det forna samhället försvann liksom när spårvagnen kom bort.
Minns även när Sundbyberg blev stad 1928, vi fortsatte att bo där min man och jag på flera ställen. Ja kanske den enda plats där jag kan tänka mig att bo på. Och nu sedan jag är ensam så trivs jag lika bra då höghus och stora industrier kommit till. Den har charm staden Sundbyberg ska jag säga. Inte underligt att Olrog har skrivit en visa om stan, säger till slut fru Ohlson.
- Jo tillägger hon skriv också att vi trivs på Vallby gård att husmor Maj Vesterberg är alldeles utmärkt och fröken Karin blivande terapeut är förtjusande rar. " ( Text Solna Sundbybergs tidning 1971)
 

 
Sundbyberg ger nu möjligheter mot kostnad för pensionärer att åka på seniorkollo till Väddö folkhögskola http://dev.sundbybergsnytt.se/dags-att-boka-plats-seniorkollo/
 
/Ac
Minns sitt Sundbyberg, Valby gård 1971