Presstorp Sundbyberg

Bild Ac
 
Det har alltid funnits där på något sätt, kvarteret Presstorp. Sturegatan/ Esplanaden/Vegagatan i Sundbyberg. Som något bekant och tryggt. Men hur är historien om det...
 

Huset i kvarteret Presstorp började byggas 1911. Så fort det stod klart 1912 flyttade Herbert Håkansson in och startade sitt glasmästeri och ramverkstad. Närmaste granne i huset var Annas pensionat, som då var Sundbybergs enda hotellverksamhet.Trots att huset var nybyggt var bekvämligheterna i huset få. Någon centralvärme fanns inte utan det var kakelugn som gällde.– Man använde dragkärra och cykel för att transportera varor, berättar Lennart Svensson, nuvarande ägare till Håkanssons glas.I gamla bokföringsböcker från glasmästeriets begynnelse står att läsa att det då kostade 27 öre att laga ett fönster i Prästgården. Källa Mitti i Sundbyberg 2012

 

Då det byggdes så var det 2-5 rumslägenheter. Hela huset innehöll 160 eldstäder. Arkitekterna var Dorth &Höög i Stockholm som även ritat S:t Erikspalatset vid St:Eriksbron och byggmästaren J. E Gustafsson. Då huset var färdigbyggt så var det Sundbybergs största byggnad. ( Källa Stockholms förstadsblad )

Idag så är huset ombyggt, flera eldstäder är borta och numera finns ett antal 1 rummare i huset också. 

 
Men fann det något innan dess? Ja det fanns det!
 
Kafe Mimer, tanken var att arbetarna skulle få ett eget matställe i koperativ form. Men det bar sig inte och revs 1907. På precis samma ställe ligger i dag Café Boulevard. Gatan som svänger upp till vänster blir då Vegagatan.
Vilka vackra hus! 
 
Någon som kunde berätta mer om Presstorp och skrev ner det var även Hans Cederblad 1917-2015
 
Det första äldre huset, Kafe Mimér ägdes av litteratören Klas Ryberg.
Det senare stora huskomplexet som var klart 1912 är ett reveterat stenhus med 3 våningar som senare påbyggdes med en våning och kompletterades med hiss och var en av dom första husen i Sundbyberg med hiss. Den levererades av Ab Graham Brothers i Ursvik.
 
"Dom hissarna hände det att vi tjuvåkte i när ingen såg oss. Senare låg Sparbanken ett tag i hörnet Sturegatan/Esplanaden och efter det kom Lagerblads mjölkaffär med mangel i rummet innanför butiken. Bland övriga hyresgäster i husets sida mot Sturegatan fanns pensionat Elite en trappa upp, som flyttade dit i från Esplanaden 4 när det revs. I Presstorp bodde även en illa beryktad Stadsfiskal, jag har för mig att han bodde på pensionatet. Vi fick höra mycket om hans privatliv som borde ha varit fördolt. Han hade dock en fästmö, när detta par kom gående såg de ut som om de ägde hela staden, vi var väl inte sena med att kasta glåpord efter dom. Då höjde han sin käpp och skrek tillbka svärsord efter oss. Men vi var alltid noga med avståndet till hans käpp, för han var ju ingen sprinter direkt."
 
"Tidningsanknytning till Presstorp finns då Stockholms Förstadsblad skapare Linkoln Blom bodde och även hade redaktion i huset ett tag. Linkoln hade även anknytning redan till villan Presstorp där han som nykterhetsivrare var med om att lägga en matservering och nykterhetscafé i koperativet som kallades Mimer.
I huset lär även deckarförfattaren Vic Suneson ha bott. En affär till som funnit i husen är Erenius bosättningsaffär med allt mellan himmel och jord till hemmet.
 

 
/AC
Presstorp Sundbyberg