Friskvårdsdagen på Museet

 foto ac
 
Mindfulness är en teknik och ett sätt att vara medvetet uppmärksam om vad som pågår i våra liv!
 
Förra veckan hade museet stängt en dag och vi medarbetare hade på förmiddagen en föreläsare som pratade om Mindfulness och stresshantering. Under eftermiddagen så var det praktiska övningar i Hjärt och Lungräddning.
 
Vi kan välja att vara medvetet uppmärksamma om vad som pågår i våra liv. Vi kan medvetet följa med vad vi tänker och känner och hur vi reagerar på vår omgivning. När vi känner till hur vårt sinne bättre fungerar kan vi lära oss att sköta om och utveckla det. Vi kan bli skickligare på att hantera negativa sinnestillstånd ( t.ex. stress, irritation, rädsla och oro ) I stället kan vi uppmuntra och stärka det positiva i vår upplevelse ( t.ex. koncentration, kreativitet, glädje och lugn ). Föreläsningen visade oss hur Mindfulness kan användas för att lära känna sinnets funktioner. På detta sätt är det möjligt att stärka förmågan att vara medveten om sitt sinne. Lära sig att vårda och utveckla det.
 
Övningarna låter hjärnan vila och att träna ger ett lugn medans tankarna blir klarare. Regelbunden övning lär oss att följa med vad som pågår i vår upplevelse och när vi förstår sinnets mekanismer kan vi bli skickligare på att hantera det. Vi kan stärka vår förmåga till lugn och koncentration, sociala färdigheter, kreativitet och inlärning. Mindfulness är en lära om att vara medvetet närvarande. Hur du kommer bort från onödig stress, oro och grubblande över det som har hänt. 
 
Mindfulnessträning har en mängd positiva effekter i form av minskad stress, bättre fysiskt och mentalt välbefinnande, större glädje och tillfredsställelse, ökad förmåga att hantera tidspress etc. listan kan göras lång. Att träna Mindfulness på arbetsplatsen innebär att effektiviten och produktiviteten börjar, samtidigt som medarbetarna känner sig mindre stressade. Medan vi får ett ökat fokus utvecklar vi oss själva och fungerar bättre såväl som i arbetslivet som privat. För att förstå vad Mindfulness är och vad den kan ge är det bästa att pröva själv. Ett sätt att göra det är att delta vid en kurs som innehåller både praktisk träning och teorier.
 
Hjärt och lungräddning HLR
 
Hjärt och lungräddningskursen var otroligt lärorik och väl genomfärd och presenterades med ett stort engagemang. Upplägget var pedagogiskt med både både teoristiska och praktiska inslag. Alla som deltog uppskattade kursen.
Med den här kursen lärde vi oss undersöka medvetande och kontrollera livstecken på en till synes livlös person, larma, göra hjärt-lung räddning samt lägga en person i stabilt sidoläge.
Vi lärde oss dagens moderna hjärtstartare som är enkla och kan användas av alla.Tryck på start och följ instruktionerna som läses upp. Hjärtstopp är ett tillstånd som obehandlat alltid leder till döden, men där man i många fall med snabb och effektivt ingripande kan rädda en persons liv. Det finns många orsaker till hjärtstopp, såsom drunkning, kvävning eller svåra astmaattacker.
 
Den vanligaste orsaken till ett plötsligt oväntat hjärtstopp är dock en underliggande hjärtsjukdom. Speciellt i samband med en hjärtinfarkt är risken för ett hjärtstopp stor. Vid ett hjärtstopp kan hjärtat inte längre pumpa blodet uti kroppen. Med start av HLR, hjärt och lungräddning kan blodet pumpas runt manuellt. Kraftiga bröstkompressioner i högt tempo samt inblåsningar kan ge tillräcklig blodcirkulation tills proffesionell hjälp kommmer. Ju tidigare HLR, bröstkompressioner och inblåsningar startas desto större blir chansen att överleva ett hjärtstopp.
 

 
Jag tycker föreläsningen var helt fantastisk och man utvecklas som människa när man arbetar med sig själv. Det som jag märker mest nytta av är att man lär sig  att acceptera sina känslor och tankar. Det var verkligen värdefullt att höra på föreläsningen och att börja komma igång med mindfulness och att tänka över stress
 
På ett lättsamt, otvunget sätt uppmuntrades vi till att lyssna och fundera över vardags stressen. Föreläsningen var framtagen av Lena Wettergren. Hon har också genomfört ett stort antal föreläsningar på företag, kommuner. 2015 skrev hon boken New Life Vision- konsten att leva
 
För mig gav föreläsningen mig god effekt. Tänk att jag i alla år trott att alla mina tankar varit sanna. Det är först nu som jag inser att många av mina negativa tankar bara varit vanetankar, påhittade sanningar i livet som inte varit äkta. Det är ett helt nytt liv som öppnat sig för mig.
 
Ett liv där jag slipper styras utifrån påtvingade tankar, ett liv där det är jag själv som styr. Den här föreläsningen var en av de bästa sakerna för mig på länge. Den fick mig att förstå varför jag hela tiden känner mig stressad, trött och uppjagad. Och det bästa är att jag nu förstår hur jag kan träna på att tänka och göra för att varva ner "bara vara" . För nu finns det stunder där jag faktiskt "bara är", och det är så skönt. Mina syskon säger att de fått en ny syster, en syster som sätter sig ner och lyssnar på dom utan att stressa runt och oroa sig hela tiden. De säger att jag verkar vara i mig själv i stället för att vara i framtiden hela tiden, och så är det kanske. Och så har jag själv fått en ny fantastisk vän. Jag är vän med mig själv ......äntligen. Och jag kan faktiskt säga att jag är riktigt stolt över mig själv, och det känns fantastiskt att kunna säga det och verkligen tro på det.
 
Vi gick ju även en grundkurs i hjärt och lung räddning under samma dag och jag känner mig fylld av mer tillförsikt för att kunna hjälpa personer i nöd. Det var en tuff utbildning men mycket bra. Jag tror alla är mycket nöjda med både innehållet och instruktören Mats Widen var en jättebra pedagogisk och seriös lärare.
 
Sist men inte minst vill jag säga att mindfulness på arbetstid kan minska stress och förebygga sjukskrivning. Kronisk stress på jobbet kan innebära nedsatt arbetsförmåga och öka risk för exempelvis hjärtkärlsjukdomar, övervikt, depresson och utmattnings syndrom. Jag hoppas med dom här två kurserna som vi gått på en dag kan börja fundera över stress och vad den kan leda till för kroppsliga sjukdomar. Tusen tack för både kurserna museet !
 
Azhar
Stress, Mindfulness,friskvårdsdag