Personkemi

 
Personkemi finns den? Eller är det så att vi gärna vill vara bekanta med några personer så att vi är beredda att blunda för eventuella mindre behagliga personliga drag? Vad är det som gör att vi känner oss behagliga till mods oss vissa och i andra fall vill vi göra bekantskapen så kort som möjligt?
 
Är det till och med så att det finns något att vinna med att tysta ner sig själv för en stund och att lyssna på dena andra personen som framkallar olust? Kanske väcker den upp något som redan finns inom oss själva och som vi inte har det minsta lust att ta i tu med. Nej bättre att gå till den där trivsamma personen... eller?
 
Vi behöver kanske lite råd...Krister Maxe på företagande.se bjuder här på några ( Fritt hämtat från text)
 

Du får bara en chans att göra ett bra första intryck. Nästan alla människor bestämmer sig på 90 sekunder eller mindre om de tycker om dig eller inte. Här får du tips på hur du ökar chanserna att göra ett gott första intryck.

 

Bli bättre på att lyssna

Vem är du mest intresserad av? Dig själv kanske. Jodå, vi är alla mest intresserade av oss själva även om det är jobbigt att erkänna. Det är därför som du måste bli en aktiv lyssnare för att få folk att gilla dig. De flesta tycker om att prata om sig själva. Och när du får dem att göra det så kommer de att gilla dig.

Att lyssna är förvånansvärt enkelt, men 80 % av den mänskliga befolkningen gör det aldrig.

Sedan lyssnar du. Och nickar aktivt. Och lyssnar igen. Kom ihåg att memorera vad personen har sagt så att du kan ge följdfrågor. På detta sätt pratar personen på tills du slutar att fråga. När du gör detta kommer personen att känna sig bekväm, glad, och hon kommer att tycka om att prata med dig. Dessutom kommer personen att börja lita på dig.

 

Ha ett ”öppet” kroppsspråk

Du har säkert träffat någon som står med armarna i kors när ni ska hälsa. Ser inte det tråkigt ut? Det verkar liksom som om personen inte vill säga hej. Gör inte så för du ger intrycket av att du är oåtkomlig, att du inte är beredd på att säga ”hej”. Och ofta är det osäkra människor som gör så.

Kom också ihåg att du inte ska stå med händerna ihop för det ger samma intryck. Om du inte vet var du ska göra av händerna så håll dem bakom ryggen istället eller vid sidorna.

Tänk också på att rikta ditt hjärta mot den du ska hälsa på eftersom det ger intrycket av att du är trygg och att du gärna vill träffa nya personer.

”Spegla” den andra personens gester och kroppsspråk

De flesta gillar personer som liknar dem själva. Personer som har samma värderingar, samma hobbys och som på ett eller annat sätt tycker ungefär likadant som dem själva.

När du träffar en person första gången så lägg märke till hur den personen pratar. Om hon pratar snabbt, så pratar du också snabbt. Om personen skrattar ofta, så skrattar du också ofta. Det kan kännas lite löjligt de första gångerna men du kommer snabbt att märka att du och den andra personen hamnar på samma ”våglängd” när du gör så.

Andra sätt att ”spegla” den andra personen är att till exempel spegla hennes andning. Försök att lägga märke till om hon andas djupt ner i magen eller högt upp i bröstet. Gör likadant. Om personen är högljudd och gestikulerar flitigt med sina händer så gör du också det. Du speglar henne helt enkelt.

Du kan till och med få personer som är arga att lugna ner sig om du gör på detta sätt. Om du speglar den arges rörelser och tonläge men säger att hon har helt rätt och att du har fel kommer du att märka att hon lugnar ner sig. Nyckeln ligger i att erkänna att personen har rätt samtidigt som du använder hans eller hennes tonläge. 

 

 

 
Att lyssna är nog bland de bästa ting tänker jag. Men hur gör vi när man själv inte längre vill lyssna eller att man märker att ingen vill höra längre vad man själv har att säga..Personkemi är inte att räkna med...Hm då behöver vi kanske vårda våra olika former av relationer. Om vi nu tycker dom är värda att behålla.
 
Tidningen Må bra ger tre råd!
 
Tid, öppenhet, äkta intresse och lojalitet är några nyckelord för att fördjupa förhållandet till dina nära och kära.
 

Boka in kvalitetstid
Bygg upp ritualer som gör att ni träffas regelbundet och hålla kontakten: Att träna på gymmet en dag i veckan, vara med i samma bokcirkel, äta middag varannan vecka eller mejla varandra varje dag håller relationen vid liv.

Genom att ha regelbunden kontakt känner sig din familj och dina vänner lika viktiga som allt annat i ditt liv.

Kommunicera mera
Ett sätt att komma nära vänner, nära och kära är att ta för vana berätta personliga saker om sig själv. Det kan vara jobbigt, men leder säkert till att den andra också vågar berätta om sig själv och ni ökar närheten i relationen.

Ömsesidigheten är viktig. Lika ofta som du anförtror dig åt någon måste du ta dig tid att lyssna på hennes eller hans problem. Undvik att vända uppmärksamheten mot dig själv just då. Håll ögonkontakt, var uppmärksam och bekräfta det din vän berättar.

Var lojal och uppmuntrande
Kom ihåg att vara intresserad och entusiastisk när någon i familjen eller en vän kommer med goda nyheter som berör henne själv eller hennes familj. Lyssna noga, ställ frågor om det och lev dig in i det som berättas. Försök att inte bli avundsjuk, utan sola dig istället i glansen.

Tre gyllene regler för nära relationer är också att alltid försvara vännen/ familjemedlemmen när han/hon inte är närvarande, att bevara hemligheter och att återgälda tjänster.

Källa: Boken Lyckans verktyg av psykologiprofessorn Sonja Lyubomirsky

 

 
Det var mycket att tänka på det här...Kan personkemi vara det att något i mötena med dom personerna känns äkta och att det är värdefullt. Man bestämmer sig för att inte ta det för givet helt enkelt.
 
Samtliga bilder från The Commons/ Flickr
 
/AC