Semester stängt 2017

   

Skymning Tornparken Sundbyberg/ Bild Ac

 

Sommarstängt på Museet!

Museet har nu stängt över sommaren och öppnar åter tisdagen den 8/8

Vi vill tacka alla besökare och vänner för den här säsongen och hoppas på återbesök i höst.

Personalen önskar er en fin sommar!

Midsommarledighet!

 
Bilden ovan föreställer Azhar, museets receptionist, som ni möter vid besök och när ni
ringer till oss. Azhar hjälper våra besökare med det allra mesta. Det finns inget hon inte
vet hur hon ska fixa för att ni ska bli nöjda med ert besök. Det är också Azhar som oftast
är den som bloggar här på bloggen. Möt henne med vänlighet så får du tiofallt åter.
Porträttet är målat av AC en av våra ideellt arbetande föreningsmedlemmar, tack AC för
att vi fick publicera det fina porträttet.
 

Kära besökare!

Museet är stängt från torsdag 22/6 och öppnas igen på tisdag 27/6 kl.10.00.

Under juli månad är museet semesterstängt. Mer info kommer.

Glad midsommar!

Önskar

Personalen genom Lena A. Löfström

 
 

Midsommar

Midsommar och andra högtider firades flitigt av Sundbybergare förr i tiden. Musiken hade en central plats och många tal och danser hölls.

 Midsommarfirande år 1900 i det då mycket lantliga Duvbo.
 
Högtiderna firades i Duvbo, Hästhagen och festplatsen vid restaurant Ekbacken som låg vid Bällsta Bro. Senare flyttades firandet upp till vattentornet i Tornparken där den fina vyn över Sundbyberg gjorde att alla kände sig hemma. Familjerna var delaktiga och barnen lekte medans föräldrarna kanske förfriskade sig med något från Kronans bryggeri.

Under många år stod Sundbybergs Hembygdsförening, som sedan 1934 driver Sundbybergs Stadsmuseum & Arkiv, för arrangemanget uppe i Tornparken.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Sundbybergarna vallfärdade till parken. Barnen hämtades upp utefter de större gatorn av lövade hästdragna höskrindor. Folkdansare visade upp sig på dansbanan i parken där det vid kvällningen bjöds upp till sällskapsdans till levande orkester. Bilderna ovan och nedan från år 1950.

 

Skördegillet i Sundbyberg tog sedan över och firandet och ringdansen flyttade ner till Golfängarna.

Nu för tiden satsar Sundbybergs stad  på Nationaldagsfirande i kommunens regi. Något föreningsbidrag till Skördegille eller annat lämnar kommunen inte längre för midsommarfirande.Detta till mången sundbybergares stora förtret då Tornparken och Golfängarna verkligen inbjuder till firande av stora mått.  Att plocka blommor och björklöv och tillsammans klä stången skulle samla många som mer än gärna hade stannat i Sundbyberg många  kanske inte heller har någon annan stans att åka, under sommarens mest magiska natt.

Midsommar som festhögtid har firats sedan vikingatid även om dokumentationen i medeltida källor är väldigt bristfällig. Majstången, eller Midsommarstången tror man har kommit, som så mycket annat, från Tyskland någon gång på medeltiden. Att vi ibland kallar det majstång har med dess ursprung i Tyskland, på kontinenten och England att göra där den i själva verket reses i maj inte i juni (i England kallas den Maypole). I Sverige har namnet kommit att förknippas med ordet "maj" som betyder "lövad". Forskare tror att ursprunget var en fertilitetsrit med kopplingar till gammal Egyptisk tradition där Majstången var en fallossymbol.

Denna högtid, näst efter julen, är svenskarnas käraste högtid. Förr trodde många att övernaturliga väsen var väldigt aktiva denna natt och därför var det smart att plocka på sig läkande örter då. Om man ville ha en bra hälsa så skulle man rulla sig naken i midsommarnattens dagg. Alla har vi väl prövat på att plocka sju eller nio sorters blommor och lägga under kudden under Midsommaraftonens natt och därmed hoppats på att drömma om vår blivande maka eller make. Förr i tiden var Midsommarafton också verkligen de ungas speciella högtid, och man vänslades glatt i buskar och på ängar, mer än gärna ända in på morgontimmarna. Det fanns till och med ett talesätt som, lyder; ”Midsommarnatten inte är lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång”. Dock skulle alla upp till kyrkmässa morgonen därpå.

Att äta sill, färskpotatis, gräddfil och jordgubbstårta och dricka tillhörande nubbe hör också midsommar till. Och aldrig känner man sig väl så tjusig som när man får ha en egentillverkad sommarkrans i håret – det vill säga om inga spindlar råkat följa med blombladen!

 
 
Text: Lena, Jenny och Mathias

Kontaktuppgifter museet, föreningen och styrelsen

 

Sundbybergs Stadsmuseum

Huvudman: Sundbybergs Hembygdsförening

Organisationsnummer: 815200-5925

BG 374-9231Museichef

Lena A. Löfström            Tel: 08-706 81 82 (telefontid mån, onsd-tors 13.00-15.00)

 
 Biträdande museichef och konstnärlig ledare

Junior Lindgren               Tel: 08- 706 81 80 (telefontid månd - onsd - fred 09.30-12.00)

 
Allmänna frågor, bokning av studiebesök, lokal, beställningar etc

Reception                        Tel: 08-706 81 78 alla vardagar 10.00-12.00

 


Styrelse

Rune Svensson, ordförande

Mats Löfström, vice ordförande

Övriga ledamöter:
Sven-Erik Björnvall
Thomas Prim
Kerstin Claéson

Suppleanter

Ulla Kron och Adam Stobierski

 Du når styrelsen via e-post.

 

Bli medlem i i Sundbybergs Hembygdsförening och stöd vårt arbete med att för framtiden dokumetera såväl Sundbybergs dåtid som nutid och framtid  på Sundbybergs Stadsmusmuseum!


Tveka inte! Skicka ett mail till oss med ditt namn, adress o. telefonnummer till

 
eller ring 08-706 81 78.
 

Betala sedan in din medlemsavgift till Bankgiro 374-9231 och ange ditt namn, personnummer och e-postadress och ordet "NY".

Medlemsavgiften för år 2017 är:

Enskilt medlemskap 200 kr + 100 kr Stadsmusei Vänner
Familjemedlemskap 250 kr + 100 kr Stadsmusei Vänner

 

År du representant för en organisation, ideell eller kommersiell sådan, hör av dig till oss då vi har särskilda regler för dessa medlemskap.

 

Som medlem i Sundbybergs Hembygdsförening bidrar du till att inte bara vårda och bevara Sundbybergs speciella historia utan också vår möjlighet att dokumentera, samla in och vårda, vår egen nutid och framtid.

Föreningen stadgar hittar du här 

Stadsmuseets öppettider hittar du här

styrelsen