Våra utställningar - kommande och nuvarande

Passa nu på att komma hit och ta del av vår nuvarande utställning från Gård till Stad innan den försvinner om några månader. För i höst påbörjas nya spännande saker här på muséet! Från att i flera år koncentrerat oss på den industrihistoriska biten av Sundbyberg så kommer vi nu titta på den mer mänskliga aspekten av vår historia; vilka är människorna här och vart kommer de ifrån? Vad har de för ursprung? Vad har de att lära oss? Sundbyberg är en smältdegel av folk hitresta från olika platser och här finns diverse intressanta människoöden som vi vill gestalta. Och vi vill ha levande berättelser och företeelser! Men vi är än i ett tidigt stadium och har ni idéer om vad ni vill se och lära er så maila gärna till oss på info@museet.se eller ring på 08-706 81 78.

Vi kommer att ha kvar ett fåtal tekniska delar då vissa händelser och skeenden är så viktiga för Sundbybergs historia, men i kommande nya utställning kommer fokus kommer ligga på personporträtt, genus och kvinnor.

Du kan komma hit och titta på vår utställning i veckorna och ofta finns det personal tillgänglig som kan visa runt lite spontant även om du kommer hit oanmäld. Öppettiderna är tisdag-fredag kl. 10-16. Lunchstängt 12-13. Alltid fri entré. Ring på dörren så släpper vi in er.

Stadsvandringar runt om vår fina kommun har vi också ofta i samarbete med PRO. Ta gärna kontakt med oss och boka en guidad visning; såväl ute som inne – alla är varmt välkomna, ung som gammal.

 

Vad handlar nuvarande utställning Från Gård till Stad om?

Utställningen ger en överblick över hur Anders Petter Löfström (APL) kom att grunda Sundbyberg och hur köpingen och trädgårdsstaden växte fram. Därefter följer nedslag på lokala industrier och verkstäder, kända Sundbybergsprofiler, fängelset, bion, lokala konstnärer och även en särskild avdelning om vikingarna, som kanske vänder sig lite extra till barn.

Ta er en titt på APL:s tjusiga sekelsskiftshem som vi avbildat i utställningens början och jämför sen med arbetarbostaden som ni kan tjuvkika in på genom ett fönster alldeles bredvid. Utställningen fokuserar på framväxten från 1800-talet fram till 1960-70-talet.

 

Föreställande Anders Petter Löfström utförd av Carl Fagerberg
 
 
De mindre bemedlades hem

 

Industrier/Verkstäder

I utställningen kan ni lära er lite om våra mest omtalade fabriker som till exempel Sieverts kabelfabrik och Maraboufabriken. Dessa arbetsplatser var också några av få ställen där kvinnorna kunde få förvärvsarbeta i större utsträckning. Fläta kablarna till exempel kunde kvinnorna sköta från hemmet samtidigt som de passade sina barn.

Brödfabriken Kronan, Läskedryckstillverkaren Kronan (där första Coca Colan i Sverige tillverkades), stenhuggerier, smeder, snickare tobaksindustri, fältskärare, glasmästare och lanthandel beskrivs också.

 

Kabel från Sieverts kabelfabrik
 
 
Biografer

Missa inte att titta in på vår lilla bio som visar filmer om Sundbybergs historia mellan 1890-1942. Under 30-40-talet var biobesök omåttligt populärt och biografer ploppade upp som svampar ur jorden de följande decennierna. Bara i Sundbyberg och Solna fanns det 4-5 biografer. Kanske får ni en härlig nostalgitripp av alla våra gamla, fantastiska filmaffischer! På väggen har vi också åskådliggjort ett kärt minne;

”Bruno, Kjell och Pelle minns 50-talets biobesök i Sumpan. Veckopengen var 1 krona och räckte då till två matinéer! Grabbarna jobbade extra som cykelbud, barnvakt och bar matkassar åt tanter för att få råd att se fler filmer. Damen i kassan, även kallad Bellman, höll hårt på åldersgränsen. Att vissla med biljetten var ett kärt nöje. På bioduken visades Tarzan, Errol Flynn, Zorro och Åsa-Nisse med flera.”

 

En del av en Batmanaffisch

 
Fängelset

Sundbybergs fängelse som var verksamt mellan åren 1892-1915 kallades i folkmun för Stadshotellet. Här kan ni läsa om dömda fångar och deras straff och ta del av historien då en uppretad folkhop förde bort Konstapel Asp. Denna avdelning har gjorts i värdefull samverkan med andra muséer och kommer inte finnas kvar nästa år.

Lär er också några av de tecken som luffarna använde sig av för att meddela varandra om hur pass vänligt sinnade människorna var på respektive gård de kom till för att arbeta för ett mål mat.

Sista åren användes dock lokalen till avlivning av katter.

 

Bild från fängelset, brottsjournal


Sundbybergsprofiler

Vi berättar om typiska Sundbybergsoriginal, lite halvtokiga gubbar men självklart också om Carl Richard Nyberg – en innovatör av rang och uppfinnare i världsklass. Ubåt, lödlampor, flygmaskin är några av de alster, eller ritningar till, som han gjorde sig känd för. Dessutom behandlade han sina arbetare med respekt. En nog så aktningsvärd hållning.

 

Carl Richard Nybergs flygmotor

 

Konstnärer

Museet har en avsevärd samling konst i sitt arkiv; tavlor och tusentals bilder och foton. De konstnärer som ingår i nuvarande utställning är Anna Sofia Dahl, Adda Svendahl, Sonja Högström och Sundbybergs stolthet Carl Fagerberg. Utmärkande för den sistnämndes konst är de många porträtt, djur- och idrottsskulpturerna. Han inspirerades mycket av sitt eget stora friluftsintresse. Han deltog själv i ett antal tävlingar i sporter som nu knappt går att utföra, som till exempel sparkstötting. Fagerbergs alla skulpturer i gips finns till exempel hos oss!

 

Konstnärsmaterial från Carl Fagerbergs utställning

 

Vikingar

Sundbyberg har varit bebott i långa tider och här finns många spår av vikingatida bosättningar. Följ med in i vårt forntidsrum och titta på vikingakvinnan Hildur som ligger i en glasmonter. Hon hittades när man skulle bygga Sieverths huvudkontor och är över 1000 år gammal.

Vi har även en stock (dåtida båt) som är lika gammal och den hittades i Lötsjön 1962 när man grävde upp och muddrade hela sjön från slam och dy.

Försök tyda runorna på vår runsten och titta på film.

  Torshammarsring från vårt forntidsrum

 
Fotoklubben

Mellan 25/9-30/12 har också Sundbybergs Fotoklubb sin jubileumsutställning hos oss då de firar 70 år i år. Klubben främjar amatörfotografi i främst Sundbyberg. Fråga i receptionen vart vi har satt upp ett urval av deras vackra bilder.

En av väggarna för fotoklubbens vackra utställning

 

Text: Jenny Stål
Bild: Mathias Andersson

 

 

 

 

Junior 40 år!

Efter en liten tid av konspirerande, smygande och planerande så kunde vi i fredags fira muséets konstnärlige ledare Junior Lindgren som fyllde 40 år. Allt skulle vara hemligt och bli en kul överraskning.
Vi hade kontaktat Juniors vänner och före detta medarbetare så det var ett stort gäng som dök upp och det blev ett storslaget firande, ackompanjerat av härlig smörgåstårta, ballonger, presenter, tal och trevligt umgänge.
Om vi lyckades att ta honom på sängen? Hmm... kanske inte helt, men nog blev han glad alltid!
 
 
Paket fanns det gott om. Självklart fick konstnären målarattiraljer - staffli, palett, dukar och penslar.
 
 
Smörgåstårtorna gick åt som smör i solsken. Lax- och skaldjur toppade denna.
 
 
Vi hann på pricken klart innan födelsedagsbarnet dök upp igen efter att ha blivit iväglurad på ett fiktivt uppdrag.
 
 
Mats Löfström höll ett känsloladdat tal för jubilaren.
 
 
Födelsedagsbarnet intar en pose.
 
 
Azhar och Adam låter sig väl smaka. För många av oss var det ett kärt återseende av gamla kollegor.
 
 
 
Text och bild: Jenny Stål

Visning av Sundbybergs kyrka

Häromdagen hade vi en visning av Sundbybergs kyrka för PRO där muséets kreativa ledare Junior Lindgren berättade om tillblivelsen - de många turerna runt kyrkobygget, arkitekturen och några roliga anekdoter. Vi hade också turen att få se kyrksilvret!

 

Anders Petter Löfström - grundare av vår stolta stad, var den man som faktiskt gjorde hela bygget av vår vackra kyrka möjligt. Detta genom att skänka marken och en stor del av det byggnadsmaterial som kyrkan byggdes av. Stenen togs bland annat från stenbrottet som låg precis i närheten. Familjen Löfström, eller snarare Anders Petters fru Emma, skänkte också kyrksilvret som var från 1700-talet. Det var ett litet reseset som kallades sockentyg som prästen hade med sig när han gick hem till folk vid till exempel husförhör, enskild nattvard, kafferep eller inför dödsfall. Sedemera fick kyrkan även det stora kyrksilvret som användes vid nattvard, av familjen Löfström; då bestående av Emma och de vuxna barnen. Det inköptes 1911 och kostade då hiskeliga 650 kronor.

 
 

Anders Petters fru Emma som var mycket from, tyckte att det var för långt att jämt gå till Bromma kyrka som vi då tillhörde eftersom det på denna tid inte fanns några bra kommunikationer dit - så hon ivrade verkligen för en egen kyrka. Sundbyberg hade vid denna tid många olika religiösa kyrkor, samfund, grupper och föreningar, varav många hade egna kyrkor eller församlingslokaler. Men Sundbybergs församling fick hålla till i ett kapell som var alldeles för litet och för enkelt och tog för få deltagare – så ett eget kyrkbygge var verkligen nödvändigt.

1 maj 1909 blir vi en egen församling och grunden läggs till Sundbybergs kyrka. 1910 blir den klar, men invigdes först 1911. Detta skedde i en tid då arbetarna hade en storstrejk och den nådde även dödgrävarna som istället för att forsla den döde till hans sista vila genom häst och vagn, nu transporterade liken på en kärra, vilket ansågs högst ovärdigt. Men det var också nu som strejkvakter blev ett begrepp - då man för att hindra strejkbrytare att göra jobben anställde folk som fick vakta byggnationer och andra verksamheter och behövde bära legitimation.

Man höll en arkitekttävling om vem som skulle få bygga kyrkan och Axel Sjögrens förslag om en sparsmakad kyrka i nygermansk stil vann till förmån för Hammarströms stavkyrka som ansågs skulle ha kostat för mycket.

De vackra dekorationerna i koret som inspirerats av orientaliska mönsterbilder gjordes av Filip Månsson. Den fantastiska glasmålningen i koret utfördes av Olle Hjortsberg och föreställer uppståndelsen. Fönstret var en gåva av JP Löfström, Anders Petters äldsta son.

 

De speciella takkronorna blev först väldigt kritiserade och anklagades för att ”ta skenet från Jesus” men nu är de mycket omtyckta och anses väldigt passande för kyrkan.

 

I och med att vi fått en egen kyrka så behövdes såklart en egen kyrkogård. Innan dess hade vi fått endast 100 kvm per år avsatta för våra döda av Brommas kyrkogård. Till kyrkogård förvärvade man mark från dåvarande Långlötstorp, nuvarande Duvbo. 12.000 riksdaler pungade man ut med då för att göra iordning marken, som togs i bruk 1913. Folket som bodde i närheten var inte helt tillfreds med beslutet då man var rädd att den mark och sjö där de tvättade sina kläder och badade, skulle förorenas av de döda. Men man löste det med att dra en gräns på 50 meter mellan kyrkogården och bebyggelsen.

Vid invigningen 1911 hade man tryckt upp 900 inträdesbiljetter till evenemanget men oändligt många fler var det som ville delta i den högtidliga invigningen och besvikelsen var stor för de stackare som inte fick vara med. Något de inte höll direkt tyst med.

Idag är vi många Sundbybergare som nyttjat kyrkans fantastiska lokaler till dop, bröllop eller för ett sista farväl.

 

 

Text: Jenny Stål

Foto: Mathias Andersson

 

sundbybergskyrka, sundbyberg, guidning