Kreativa människor

 
 
Det kreativa är inte alltid att "skapa" något på ett papper, det kan lika gärna vara att komma på bra praktiska lösningar. Att tänka just utanför den där torra ramen..ni vet. Många gånger är det modiga människor som inte ger upp utan fortsätter med sin idé ofta utan att ha några med sig. Och man kanske inte skapar något heller för att det ska uppskattas av andra. Kanske är det mer ett flöde eller uttryck som måste ta form, om än bara för ens egens skull.
 
Vad är speciellt med kreativa människor? Företagande.se  tar upp några egenskaper, känner ni igen er?
 

1. Tankeverksamheten saktar aldrig in
Den högkreativas sinne drivs framförallt av en intensiv nyfikenhet och att försöka gå ned i tempo eller på något vis hitta en pausknapp är totalt omöjligt. Detta kan ibland vara utmattande, både för personen själv och människor i dennes närhet; men det är också en ovärderlig källa till roliga, galna och ofta okonventionella idéer.

2. De utmanar status quo
Två frågor som driver högkreativa mer än andra är ”Vad händer om?” och ”Varför inte?”. De ifrågasätter vad alla andra tycks ta för givet, och hur besvärande detta än är för människor runt omkring, så är det förmodligen denna förmåga som möjliggör omdefinieringar av vad som är möjligt att utföra i dagens samhälle.

3. De prioriterar autencitet
Kreativa individer är hellre autentiska och äkta än populära bland andra människor. Att vara ärliga mot sig själva, utan att kompromissa är en viktig linje till hur de definierar sin framgång; även om detta ofta betyder både missförstånd och en risk för marginalisering.

4. Svårigheter med att hålla sig till uppgiften
Att hålla sig inom ramarna är inte de högkreativas starkaste sida och istället erhålls energi av att ständigt påbörja nya saker, samt att ta stora mentala språng. Påbörjade projekt omvandlas ofta till tråkigt slit medan löften om någonting nytt och spännande tenderar att fånga deras uppmärksamhet.

5. De skapar i cykler
Kreativa människor har en rytm som pendlar mellan skeden av hög, ibland manisk aktivitet och mer långsamma perioder. De långsamma perioderna upplevs ofta som nedgångar, men faktum är att varje period är både nödvändig och viktig, och precis som kalenderårets olika årstider är de beroende av varandra för att fungera på ett bra sätt.

6. De behöver tid för att ladda om
Ingen människa klarar av att ständigt köra på, utan någon som helst paus eller omladdning; och på samma sätt behöver kreativa människor tid till att förnya och reflektera över sina inspirationskällor och drivkrafter. Ofta krävs ensamhet och isolering under vissa tidsperioder, vilket kan vara viktigt att känna till som utomstående.

7. De behöver utrymme för att kunna skapa
Att befinna sig i rätt miljö är en förutsättning för att en kreativ pik skall kunna nås. Det kan vara ett kontor, ett café eller bara ett tyst hörn i hemmet. Var det än är: tillåt personen att sätta gränser och var noga med att respektera dem.

8. Intensivt fokus
Kreativa människor avskärmar sig ofta ifrån sin omvärld då de fokuserar på en uppgift. De kan inte ”multi-taska” effektivt och det kan ta väldigt lång tid att hitta tillbaka till ett flow som har tappats.

9. De lever på gränsen av lycka och depression
Just eftersom de känner så mycket och djupt, kan högkreativa människor tendera att skifta snabbt i humör från lycka till leda, eller till och med depression. Deras känslighet kan alltså förutom att vara en källa till briljans också vara en källa till lidande.

10. De tänker och talar i berättelser
Fakta kommer aldrig att beröra det mänskliga hjärtat så som historieberättande kan. Högkreativa människor, speciellt författare, känner till det här och väver in historier i allt de gör. Det må ta längre tid för dem att förklara någonting, men å andra sidan är att förklara inte den huvudsakliga poängen, det är att uppleva.

11. De tar sitt arbete personligt
Kreativt arbete är på många sätt ett uttryck av personen som skapade det och ofta är högkreativa inte kapabla att separera sig själva ifrån sina verk. Varje kritiskt ord blir då en värdering eller bedömning av deras egenvärde, vilket kan göra det mycket svårt att kritisera och ge feedback till en sådan person på ett effektivt sätt.

12. Svårt att tro på sig själva
Även de till synes självsäkra, högkreativa människorna tenderar att ställa sig frågan – är jag verkligen bra nog? De jämför sig konstant med andra samtidigt som de inte riktigt är kapabla att se sin egen briljans i det de skapar. Någonting som ofta tycks så uppenbart för deras omgivning.

Steven Pressfield, författaren till bland annat The War of Art, skriver: ”De flesta av oss har två liv. Det liv vi lever, och det olevda liv vi bär inom oss. Mellan dessa två finns Motstånd”.

Högkreativa människor vaknar varje morgon, fullt medvetna om behovet att växa och pusha sig själva. Men rädslan finns alltid där, ”motståndet” som Pressfield kallar det, att inte ha vad som krävs, att inte räcka till. Oavsett hur framgångsrik personen är och blir, är det en rädsla som aldrig någonsin försvinner och det enda alternativet hen har är att lära sig leva med det.

13. Stark intuition
Vetenskapen misslyckas fortfarande med att förklara ”Hur” och ”Varför” i frågor rörande kreativitet. Ändå vet kreativa individer instinktivt hur de skall förhålla sig till det, gång på gång. De kommer förmodligen att berätta för dig hur det inte går att förklara eller förstå, utan att det måste upplevas.

14. De använder ofta prokrastinering som ett redskap
Kreativa människor skjuter systematiskt på uppgifter då många av dem utför sina bästa arbeten under press. De kommer omedvetet, och ibland medvetet, att skjuta upp sitt arbete till sista minuten, helt enkelt för att få uppleva utmaningens rus. Var inte orolig för att få in arbeten i sista minuten. Ofta är dessa mycket bättre än andras, även om de levererat i god tid och med goda marginaler.

15. De är beroende av ett kreativt flöde

Nya upptäckter inom neurovetenskapen avslöjar att känslan av att ha flow i sitt arbete kan vara den mest beroendeframkallande upplevelsen och känslan som finns. Denna mentala och känslomässiga belöning är förmodligen anledningen till varför högkreativa människor genomlider de ständiga topparna och dalarna av sin kreativitet. Det är den underliggande kraften som drar och de är, i hög grad, beroende av ruset i skapandeprocessen.

16. Svårt att avsluta projekt
Den initiala delen av skapandeprocessen är snabb, spännande och laddad med upphetsning, någonting som tenderar att locka högkreativa människor. Ofta kommer dessa personer att överge projekt som blir för välbekanta för dem, för att istället få uppleva det flow som uppstår då idén fortfarande är i sin linda. Om man är medveten om var i projektets gång en högkreativ kan prestera bäst och när den sedan bör byta uppgifter så behöver detta inte vara ett problem.

17. De sammanfogar slutsatser bättre än andra
Sann kreativitet, som Steve Jobs en gång sa, är lite mer än att bara koppla samman en poäng med en annan, det är att se ett mönster redan innan det blir uppenbart för någon annan. Just det är många högkreativa extra bra på; att sammanfoga olika lösa trådar till en hel, ny och ofta revolutionerande slutsats.

18. De kommer aldrig att växa upp
Kreativa individer ser på livet som ett mysterium, ett äventyr. Allt annat är att existera, snarare än att verkligen leva. De ser på världen likt ett barn och slutar aldrig att förundras.

 

 
 
Tänker på alla modiga kreativa där ute som går er egen väg och fortsätter att uttrycka er. Heja er!
 
Sen måste jag visa en platsannons från Hidden Revolution som sökte den kreativa personens motsats. : )
För det är ju nu så att vi är olika och alla behövs på olika funktioner. Skulle tro att platsen är tillsatt!
 
/ AC
 
 
Glädjedödare sökes

The Nordic Society For Invention and Discovery (NSID) är ett uppfinningslabb för galen teknik och märkliga uppfinningar.

Det senaste året har vi hunnit bli omskrivna i hela världen, och korade till "världens galnaste arbetsplats" av en amerikansk tidning.
Om det är så illa vet vi inte, men det är ett gäng rätt originella människor som jobbar här.

Nu behöver vi en motpol. Vi behöver någon som kan gå in och säga "Tack, det räcker nu".
Någon som
* ALDRIG tänker utanför boxen.
* Mår bra av torra siffror, ordnüng och struktur.
* Inte tycker det är ett "intressant socialt experiment" att elektrifiera dörrhandtagen.
* Kan hålla 25 mail-konversationer igång samtidigt och aldrig låta ett mail vara obesvarat i mer än 10 minuter.
* Alltid har back-up på alla filer, 10 extrapennor och perfekt windsor-knut.
* Utan problem bokar en resa till Kazakhstan inklusive en yak för att bära väskorna på tio minuter.
* Aldrig frågar oss om en programuppdatering. Datorn är som din tredje arm.

Eftersom vi är ganska desperata kommer du att få bra villkor. Bäst i företaget faktiskt, bättre än VD.
Du får också vissa förmåner, t.ex:

* Du börjar med en veckas semester (Du kommer att behöva det)
* Du får resan till Stockholm betald.
* Du får övernatta när du vill i vårt hotellrum.

Det vi hoppas på i utbyte är en effektivitet och snabbhet som är så ovanlig att den nästan är utanför lådan. Men ändå inte.
Och ja, vi vill att du har erfarenhet. Du är förmodligen inte 22 år gammal.

Ansök med fem korta rader till assistant@nordicinvention.com

Obs: Vi kommer att genomföra en liten test för att kontrollera så att det verkligen är ordningsfascister och inte nån förklädd kreatör som söker. Vi kommer sedan att anställa redan nästa vecka.

Intervjuer sker löpande. Skicka din ansökan så snart som möjligt för bästa chans.

Varaktighet, arbetstid
Visstidsanställning 6 månader eller längre
Heltid

 

 
 
 
fotocollage ac - glädjedödare sökes - kreativa människor