Det dammar...

 

Ett toppenbäst vårtecken är när gator blir sopade från damm och grus..Alla dessa duktiga renhållningsarbetare sopar fram våren åt oss! Men då dom ofta är morgonpigga och uppe i ottan med sina bilar så har det hänt att jag tänkt hur många gånger behöver samma gata sopas fram och tillbaka  : ) Men det är det värt !
 
Redan 1920 dammades gatorna i Sundbyberg med häst och vagn. Vi läser ur Stockholms förstadsblad
 
"I går morse kl 04:00 väcktes en del personer inom Sundbybergs köping av ett ideligt dammande. De molnskyar som från vissa gator steg upp trodde man först var rök från eldsvåda. Men vid närmare betraktande var det damm. För på gatan körde en man fram och tillbaka med en maskinkvast och höljde sig och omgivningen i det härligaste dammlager som en dammsugare och gatustyrelse kan önska sig. Under ett par timmars tid på morgonen roade sig denna herre och representant för hälsovården att omge sig med massor av baciller och makade i hop en ca centimeterhög dammsträng längs gatan. På gatan lade sig sen bara dom tyngsta partiklarna medan de lättare svävad upp som tunga regnmoln in över trädgårdarna in i förstugor och boningsrum. I de senare låg folk och sov och inandes de bacilliknande skyarna i djupa drag. Det ska vara sunt att sova för öppna fönster och dom flesta tänkter nog så. Vi undrar om det kanske är klokare att sova för stängda fönster i Sundbyberg?
En sak till i mjölkcentralens filial stod man för öppna dörrar och mätte upp mjölk, när dammvirvlarna for förbi! Vad säger hälsovårdsnämnden? Erfarenheten är att dammet kommer ligga kvar ett par dagar, en gubbe kommer och visar vad som finns kvar i ett par högar sen så kör åkare och bilar ut det hela igen. Så är han med maskinkvasten framme igen!!!
 
Det blev påringningar till redaktionen som satte sig i förbindelse med herr C.E Bäckman som är gatustyrelsens kassör, men han fritog sig det hela, varför gatuchefen herr HJ Palmer fick en påringning. Hans svarade att han gett ordern om dammsugning men ansåg att där inte låg något fel.
Vi undrar om allmänheten tycker det samma? "
 
 
Ja den som skrev den här artikeln var nog inte så glad, men jag tror det blev vår för honom också! : )
 
 
Alla barn är konstnärer var och en på sitt speciella sätt, några griffelkritor och vips så är den sopade gatan fylld med positiva budskap. Så glöm inte att tala om för någon att dom är bäst helt enkelt !
 
/Ac
Renhållning 1920 i Sundbyberg, foto ac