Dofternas Sundbyberg

 Näckrosblad Lötsjön/Foto Ac
 
Visst kan minnen vara kopplade till dofter, på gott och ont.
 
Med rätt luktledtråd kan du sekundsnabbt förflytta dig tillbaka till den tidiga barndomen.
 
Till skillnad mot syn- och ljudintryck, som hjärnan behöver tolka, går doftmolekylerna rakt in och lockar fram känslor hos oss. Maria Larsson är professor i psykologi och luktforskare vid Stockholms universitet och har undersökt dessa så kallade självbiografiska doftminnen.
Äldre personer fick olika ledtrådar som kunde vara bilder, ord eller dofter. De minnen som syn- eller hörselintryck lockar fram härrör ofta från när vi är mellan 15 och 30 då mycket händer i livet. Men när de skulle beskriva det tidigaste minne som ledtråden lockade fram visar det sig att just dofterna i stället väckte minnen från fyra-femårsåldern.
Exempelvis kunde tjärdoft påminna om hur man fick hjälpa morfar att vårrusta båten. Doftminnen är också mer beständiga, då en doft varje gång väcker just detta första minne till liv. Minnen som i stället manas fram av bilder eller ljud lagras i stället om, lite förändrade varje gång. En förklaring är att det är viktigt att minnas just doft och smak, om något vi ätit gjort oss sjuka eller kanske varit särskilt läckert.
Text: Lotta Fredholm tidningen fokus
 
För oss Sundbybergare så är väl Marabous chokladdoft från tidigare fabriken och kaffedoften från Arvid Nordquist några självklara dofter. Hans Cederblad ( 1917-2015 ) låter oss fälja med på bland minnen och dofter från hans uppväxt i Sundbyberg!
 
/Ac
Dofternas Sundbyberg