Frida Anjou-djurens vän

Bagarbo, Landsvägen 58 revs 1935
 
 
Jag vet inte hur det är med er, men jag tillhör dom som gärna hälsar på katter, hundar och hästar som kommer min väg. Det är nog många gånger mer till min glädje än deras : )
 
 
Här kommer lite text om en kvinna som levde i Sundbyberg och tidigt engagerade sig i djurrättskydd!
Frida Anjou. Vem vet kanske är det hon som står där på bilden i svart cape?
 

Hon föddes som Frida Sofia Elisabeth Anjou, den 20 maj 1859 i Balingsta, Uppsala län. 1880 flyttade hon till Söder där hon flyttar runt lite. Hon är lite ”förmer” än andra inflyttande flickor och tituleras Mamsell eller Fröken. 1888 flyttar hon till fastigheten Norslund i Sundbyberg, den låg i kvarteret Rökeriet (där Nybergs Torg ligger nu).

Där bor hon tillsammans med sin mamma Brita Katrina Anjou och sin styvfar. Frida jobbar då som trikåväverska. Hon överger dock föräldrarna och far till Göteborg där hon jobbar som guvernant åt prokurist Thomas Övergaards sex barn. Där blir hon dock inte långvarig för redan 1910 är hon tillbaks i Sundbyberg och bor då i Bagarbo på Landsvägen 58. Och si nu har hon tröttnat på barn och istället har hon blivit djurvän och hon arbetar som föreståndare för Djurskyddsföreningen. Frida avlider den 3 december 1931. Gifte sig gjorde hon aldrig och inte fick hon några barn heller.

I Bagarbo (bilden ovan) så bodde då Frida. För att komma upp til bostäderna ovanför var man tvungen att  gå via ett par trätrappor på husgaveln mot den obebyggda tomten bredvid. Där högst uppe på vinden bodde den stackars fröken Frida Anjou som tidigare lär ha haft en sybehörsaffär i hörnet Stationsgatan-Sturegatan, men blev av med en arm när hon försökte rädda en hund undan tågdöden. Detta blev anledningen till att hon senare vigde resten av sitt liv åt Djurskyddsföreningen. Hennes svarta konstgjorda arm fick i fortsättningen fungera som väskhållare. ( Källor Sundbybergs Stadsmuseum och Hans Cederblad (1917-2015)

 teckning ac
 
Ur Stockholms förstadsblad från 1929 läser vi
 
I dessa dagar firar Sundbybergs djurskyddsförening 25 år den bildades 8 Maj 1904. Den drivande kraften har varit Frida Anjou. Fler namn att nämna inom detta var Maria Spiik och redaktör Linkoln Blom som var den första ordföranden i 20 år. Men utan fröken Anjou så hade föreningen inte kunnat visa sådan livaktighet. Var helst någon elak mot ett djur då ingrep hon. Nu har ju bilismen blivit utbrett (1929) så att åkarhästarna är inte så många. Men man minns att Frida alltid höll ett vakande öga på de förr så många åkarkamparna när dom anlände till Sundbyberg efter att ha dragit lasset hela sträckan inifrån Stockholm på den krokiga och svårfärdade vägen. Särskilt bryggarhästarna brukade få känna piskan vina över ryggen.
 
Men den som sa i från var Frida Anjou, hon fick ofta skäll tillbaka. En åkardräng som var särskilt svår med sin häst blev utan vidare anmäld för bryggeribolaget i Stockholm, som efter det höll in sin piska! Det hände också att en körsven erkände för henne att han nog varit väl elak mot sin trogna häst. - Jag förstod det inte då. Men nu har jag insett att jag inte burit mig rätt åt. Hästen är död nu...
Fröken Anjou  släpper inte efter så lätt. Är hon övertygad om att misshandel blivit begången stannar hon kvar till åtgärder vidtagits eller så ringer hon polis.
Hundar, katter, kaniner och fåglar har hon haft ett vakande öga på, speciellt då djuren varit i oförstående barns händer. Den 20.e Maj fyller den energiska djurvårdarinnan 70 år och blir säkert i hågkommen av sina vänner bland människorna.
 
/Ac