Stockholms Förstadsblad
Tanken på att för ett växande Sundbyberg och Solna utge en lokaltidning togs upp av en blott 35-årig boktryckare, Linkoln Blom i Augusti år 1900. Han hade varit delägare i Gefle Dagblad och medarbetat en tid i Bleking-Kuriren både som faktor och skribent. Dessutom studerade han den ädla boktryckarkonsten i Tyskland. Han hade kommit från Gävle 1898 och startade ett eget tryckeri.
Det var under namnet Sundbybergs och Solna tidning som det hela startade den 22 September år 1900. Spridningsområdet från början inkluderade även Spånga med dess samhällsbildningar. Redaktör Linkoln Blom hade sitt nystartade tryckeri till förfogande där den även trycktes. Det var först 1920 som titeln ändrades till Stockholms förstadsblad på grund av ökat spridningsområde, särskilt med tanke på Sollentuna, Järfälla, Ed och Hammarby.
Den tidiga bebyggelsen i Sundbyberg var emellertid det som gav redaktör Blom idén till tidningen. Han bodde några somrar på Ellenhill vid Råstasjön i Solna och kom då i förbindelse med den unga köpingen och dess problem. Han flyttade senare till Sundbyberg och bodde där till 1923. Han var en stor idealist och kämpade under tidningens första år mot sprithanteringen och ölstugorna i Sundbyberg. Därför fick han många motståndare bland dom mäktiga men också många vänner.
Lördagen var till en början tidningens utgivningsdag. Lösnummerpriset var 5 öre och prenumerationspriset 2 kr per år. Tidningen uppsattes helt och hållet för hand, även de allra minsta stilarna vilket arbetskraften skulle vara för dyrbar till nu. Mycket arbete låg bakom ett enda nummer. Provnumret som delades ut i Solna och Sundbyberg innehöll 68.094 bokstavstyper enligt vad en läsare summerat i hop. Redan i Oktober 1900 började tidningen komma ut även på Onsdagar. Tidningen på 1920 talet gick även till Lidingö och Vaxholm som dock numera har egna tidningar. Försök till en gemensam tidning har inte slagit väl ut.
Redaktör Linkoln Blom stod som ansvarig utgivare ända til sin död 1941, för att sedan tas över av sonen Arne Linkoln. Blom. Stockholms förstadsblad var politiskt neutral. Men redan 1902 riktades inom arbetarkommunen kritik mot tidningen att den skulle ha uppträtt partiskt i valrörelsen. Missnöjet hängde i genom åren för en del. Men tidningen menade att ortens utveckling var det vi försökt att främja under det gångna halvseklet.(1950)
Tidningen överlåtes 1962 på Huvudstapress Ab och då ändrades utgivningen till Torsdagar och man återupptog det gamla namnet Sundbyberg och Solna tidning. Och tidningen rullar på än i dag dock på andra veckodagar.
Källor Henning Österberg och tidningen Stockholms Förstadsblad
Ja här sitter man och myser med tidningen... Vi läser följande från tidningen 50-tal
Duvbobor som haft tidningen i 50 år
- Jag minns så väl när första numret utkom och eftersom jag var intresserad av trakten, så har jag sedan dess haft tidningen. Och det allra första numret har jag sparat hela tiden. Här är den!
Pensionären Karl Rickander i Duvbo är det som talar. han är en av dom få som har kvar ett exemplar av denna tidnings första nummer. . Han och hans hustru Hanna tillhör den första skaran nybyggare som kom till Duvbo.. Vi hälsar på dom vid deras villa vid Sveavägen i Duvbo som bär omisskänlig prägel av sekelskifte. Även när man stiger på innanför dörren är det som man skulle ta ett steg 50 år tillbaka i tiden om man skulle döma efter möbler och övrig inredning. Det är så rent och prydligt pyntat och man möts av en sån där gammaldags hjärtlig stämning som har så svårt att få fäste i en modern omgivning.
Herr Rickander är född i Hällefors i Bergslagen men det var ont om jobb och bostäder så efter några olika jobb och turer på andra orter så kom han till Stockholm. Bodde i Stockholm och for ut till Duvbo och tittade på tomter som Hem på landet hade annonserat om. Jag köpte land av framlidne inspektör Ludvig Thalén för 7 öre kvadratmetern. Efter en del trassel med den första tomten så kom jag till Sveavägen 3. Till en början bodde jag och min hustru i ett uthus som kostade 50 kr. Det står kvar på tomten men nu som tvättstuga och redskapsbod. Huset har vi döpt till Klippan för en klippa stod där innan det blev klart våren 1902.
Herr Rickander är en synnerligen noggrann person och har skrivit upp alla kostnader i samband med byggandet. Varenda spik! Och totalkostnaden för underhållet till 1950 har uppgått till 15.641 kr och 30 öre! Då har han naturligtvis utfört allt arbete själv på huset. Trots sina 84 år var han nyligen uppe och tjärade taket. vem gör om det i den åldern?
Han berättar att förr var vägarna så leriga så vi fick balansera fram på decimeterbreda plankor upp till Sundbyberg för att handla. Han minns även Lötgubben som på den tiden fiskade i Duvboträsket som numer är försvunnet. (Så även Lötgubben) Tidningen då den blev som en relik, det första numret har jag sparat i byrålådan. det blev en vana att ha tidningen. Skulle den inte komma så blev det som något fattades under veckan.
Fru Rickander nickar instämmande.
- Ja ska man följa med vad som händer i trakten så måste man ha den. Det är i alla fall något särskilt med en ortstidning mot de stora pappersdrakarna.
/Ac