Mer om utställningen Trygghet och ungdomshörnan!

 
Prints Junior Lindgren / Foto Azhar

 

Kom och besök den nya utställningsdelen som handlar om trygghet.

Upplevs trygghet lika för den som är fast svenskboende och för den som är flykting? Ta del aktivt och skriv ner dina tankar om det som kallas svenskhet och trygghet här på museet!

Nytt är även barn och ungdomshörna. Kom och slå dig ner en stund du som är ung. Berätta om dina tankar och värderingar för framtiden. Här finns möjlighet att ta det av stadens historia som kan vara bra att ha med sig in i framtiden. Ta även med dom mindre barnen som kan få rita och klä ut sig!

 

 
 

Varför är det så viktigt att lära barn och ungdomar om historien? 

Det handlar om att skapa en relation mellan dåtiden och nutiden. De kan lära sig otroligt mycket av det förflutna och genom att veta vad som hänt tidigare har dom en möjlighet att forma sin framtid bättre.

Som att tex. titta på dåtidens tunga barnarbete kan göra att man kanske uppskattar nutiden på ett annat sätt. Historia ger kännedom om skeenden och händelser och skapar allmänbildning. Det kan ge förståelse och en brygga till andra människor och främmande kulturer.

Vad är viktigt för ungdomar idag i staden tror du? Utbildning, jobb och trygghet. Som barn och tonåring har man rätt att känna sig trygg och att bli tagen på allvar. Man kan inte alltid vara glad och man behöver tillåta sig själv att känna alla sina känslor. Det för att livet kan ta olika former och att man då har en grundtrygghet med sig.

 

 Utställningsformgivare Junior Lindgren / Foton Azhar / Collage Ac

 

Svenskhet för mig är så mycket mer än en gulblå fana.

 

Jag som är utlandsfödd ska försöka skriva vad som är svenskhet utifrån mina egna erfarenheter. Mitt första intryck var kylan och människorna med deras vänliga beteende. Trots att svenskarna kan uppfattas som tillbakadragna är de väldigt hjälpsamma. Något annat som jag upplever är utmärkande för svenskhet är ett sinne för ordning och reda. Man kan se det dagligen i banken och på tex Svensk kassaservice. Detta kösystem är självklart för svensken men är inte lika förekommande eller vanligt i alla kulturer då det ibland är djungelns lagar som råder.  

Något annat som jag snabbt snappade upp var den svenska husmanskosten och med den menar jag potatis, potatis och potatis!. Denna del av svenskhet  som jag upplever har förändrats radikalt sedan 1990. Det säger en del om svenskarnas öppna sinne och villighet när det kommer till att ta till sig nymodigheter som i det här fallet är matinfluenser från runt om i världen.

Som ett exempel på detta kan man ta upp matvaruhusens idag nya sortiment som innehåller allt ifrån Falafel från mellanöstern till rödcurry från Thailand.

Trots denna internationalisering finns det saker som svenskarna håller hårt på. En oskriven lag som jag upplever det är att man aldrig oanmäld gör hembesök hos vänner och bekanta. Där jag kommer ifrån lagar en familj på tre personer alltid mat åt sex personer, för att man aldrig kan tänkas veta vilka som kan titta in på besök.

Jag som nysvensk har lärt mig nu att aldrig titta in hos en bekant utan att ha meddelat om detta i förväg och skulle själv ha blivit väldigt förvånad i dag om jag hade fått oanmält besök. Tänker även att ett drag hos svenska befolkningen är deras avslappnande syn på människokroppen. Nakenheten är inte lika tabubelagd. Kroppen behöver inte heller gömmas under lager på lager av kläder. Vi nyanlända fick se en film där det ingick blandannat en scen med nakenbadande svenskar. Denna film såg vi i förberedelseklassen tillsammans med våra lärare och tittade på. Det enda jag vill säga är att dom förvånade reaktionerna från oss nyanlända var minnesvärda för våra lärare. Denna öppna inställningen till nakenhet är inget Sverige kanske jämt delar med resten av västvärlden.

/Azhar

 

Ny utställning trygghet och ungdomshörna