Sundbybergs Nationaldagsfirande 2017

Sundbyberg har numer ett av Sveriges större och mest besökta nationaldagsfiranden och detta år blir trettonde året i rad som vi firar Svenska flaggans dag av denna storlek. Och som vanligt så hade Sumpan vädergudarna med sig i form av strålande, gassande sol. Golfängarna fylldes igår av en enorm publik, man förväntade sig 40.000 besökare och nog var det trångt så det förslog, men glada miner på de allra flesta. Folk kom inte bara från grannkommuner för att fira, dagen lockade även besökare från hela Sverige. Och det är förståeligt med tanke på den stora mängd aktiviteter som dagen bjöd på och hur mycket Sundbyberg växer. Barnen sprang vilda och sockerstinna mellan hoppborgar, ponnyridning och klätterväggar medan föräldrarna kånkade på gigantiska nallar barnen vunnit. Tivolit var späckat med berg- och dalbanor och karuseller, försäljning av sockervadd och lotteristånd. Klappa på får och lamm, ditresta från Överjärva gård, var också populärt bland de minsta.

För de lite äldre fanns restauranger och en tältby där kommunens olika föreningar och politiska partier visade upp sin verksamhet. Kommunens egna kulturverksamheter har en särskild plats denna dag och uppträdde gjorde bland annat Sundbybergs musikskola, Sundbybergs dansstudio, folkmusikensembler, pianoorkestrar, seniorkörer och diverse andra lokala artister. Vanligtvis bjuds också några av årets Melodifestivaldeltagare in för att uppträda; i år fick vi njuta av Wictoria och Boris Renés ljuva stämmor.

Dessutom utser man denna dag Årets Sundbybergare. I år fick Per Fjällström, som är gruppchef på Musikskolan i Sundbybergs stad och El Sistema, det hedervärda priset. Nya medborgare hälsades också välkomna med applåder.

 

Såhär när vi firar Sveriges födelsedag kan man fråga sig vad som egentligen kännetecknar det typiskt svenska?

Här på museet finner ni verket Trygghet där besökare får reflektera över vad det typiskt svenska faktiskt står för. Det är ett föränderligt konstverk där besökare får skriva antingen på en lapp, som läggs i plastäpplen som symboliserar Riksäpplet, eller direkt på skulpturmontern – vad deras första intryck som ny i Sverige var. Även infödda svenskar får skriva ner vad de tycker symboliserar det typiskt svenska. Kom gärna in och titta och kanske bidra med en egen tanke. Det går också bra att maila in era reflektioner.

Vi passade på att fråga även festivalbesökare vad de ansåg vara det typiskt svenska. Här är några röster ur den digra mängden nationaldagsfirare:

Agnetha, 42: "En dag som denna känner jag spontant kärlek och glädje."

Massoud, 25: "Frihet att tycka vad vi vill utan att polisen tar oss och förhör oss."

Gustaf 74: "Att vi har rätten att uttrycka våra åsikter, rätten till demokrati och att vi är jäkligt duktiga på att stå i kö!"

 

Sundbyberg har för övrigt en lång tradition av att fira Nationaldagen, eller Flaggdagen som man förr i tiden kallade den. Då hölls Flaggfester uppe i vattentornet i Tornparken och det var stort pådrag. Mer om detta samt intressanta bilder från förr kommer upp inom kort.

 

 
 
Text och bild: Jenny Stål