Midsommar
Midsommar och andra högtider firades flitigt av Sundbybergare förr i tiden. Musiken hade en central plats och många tal och danser hölls.
Under många år stod Sundbybergs Hembygdsförening, som sedan 1934 driver Sundbybergs Stadsmuseum & Arkiv, för arrangemanget uppe i Tornparken.
Sundbybergarna vallfärdade till parken. Barnen hämtades upp utefter de större gatorn av lövade hästdragna höskrindor. Folkdansare visade upp sig på dansbanan i parken där det vid kvällningen bjöds upp till sällskapsdans till levande orkester. Bilderna ovan och nedan från år 1950.
Skördegillet i Sundbyberg tog sedan över och firandet och ringdansen flyttade ner till Golfängarna.
Nu för tiden satsar Sundbybergs stad på Nationaldagsfirande i kommunens regi. Något föreningsbidrag till Skördegille eller annat lämnar kommunen inte längre för midsommarfirande.Detta till mången sundbybergares stora förtret då Tornparken och Golfängarna verkligen inbjuder till firande av stora mått. Att plocka blommor och björklöv och tillsammans klä stången skulle samla många som mer än gärna hade stannat i Sundbyberg många kanske inte heller har någon annan stans att åka, under sommarens mest magiska natt.
Midsommar som festhögtid har firats sedan vikingatid även om dokumentationen i medeltida källor är väldigt bristfällig. Majstången, eller Midsommarstången tror man har kommit, som så mycket annat, från Tyskland någon gång på medeltiden. Att vi ibland kallar det majstång har med dess ursprung i Tyskland, på kontinenten och England att göra där den i själva verket reses i maj inte i juni (i England kallas den Maypole). I Sverige har namnet kommit att förknippas med ordet "maj" som betyder "lövad". Forskare tror att ursprunget var en fertilitetsrit med kopplingar till gammal Egyptisk tradition där Majstången var en fallossymbol.
Denna högtid, näst efter julen, är svenskarnas käraste högtid. Förr trodde många att övernaturliga väsen var väldigt aktiva denna natt och därför var det smart att plocka på sig läkande örter då. Om man ville ha en bra hälsa så skulle man rulla sig naken i midsommarnattens dagg. Alla har vi väl prövat på att plocka sju eller nio sorters blommor och lägga under kudden under Midsommaraftonens natt och därmed hoppats på att drömma om vår blivande maka eller make. Förr i tiden var Midsommarafton också verkligen de ungas speciella högtid, och man vänslades glatt i buskar och på ängar, mer än gärna ända in på morgontimmarna. Det fanns till och med ett talesätt som, lyder; ”Midsommarnatten inte är lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång”. Dock skulle alla upp till kyrkmässa morgonen därpå.
Att äta sill, färskpotatis, gräddfil och jordgubbstårta och dricka tillhörande nubbe hör också midsommar till. Och aldrig känner man sig väl så tjusig som när man får ha en egentillverkad sommarkrans i håret – det vill säga om inga spindlar råkat följa med blombladen!