Våra utställningar - kommande och nuvarande
Passa nu på att komma hit och ta del av vår nuvarande utställning från Gård till Stad innan den försvinner om några månader. För i höst påbörjas nya spännande saker här på muséet! Från att i flera år koncentrerat oss på den industrihistoriska biten av Sundbyberg så kommer vi nu titta på den mer mänskliga aspekten av vår historia; vilka är människorna här och vart kommer de ifrån? Vad har de för ursprung? Vad har de att lära oss? Sundbyberg är en smältdegel av folk hitresta från olika platser och här finns diverse intressanta människoöden som vi vill gestalta. Och vi vill ha levande berättelser och företeelser! Men vi är än i ett tidigt stadium och har ni idéer om vad ni vill se och lära er så maila gärna till oss på info@museet.se eller ring på 08-706 81 78.
Vi kommer att ha kvar ett fåtal tekniska delar då vissa händelser och skeenden är så viktiga för Sundbybergs historia, men i kommande nya utställning kommer fokus kommer ligga på personporträtt, genus och kvinnor.
Du kan komma hit och titta på vår utställning i veckorna och ofta finns det personal tillgänglig som kan visa runt lite spontant även om du kommer hit oanmäld. Öppettiderna är tisdag-fredag kl. 10-16. Lunchstängt 12-13. Alltid fri entré. Ring på dörren så släpper vi in er.
Stadsvandringar runt om vår fina kommun har vi också ofta i samarbete med PRO. Ta gärna kontakt med oss och boka en guidad visning; såväl ute som inne – alla är varmt välkomna, ung som gammal.
Vad handlar nuvarande utställning Från Gård till Stad om?
Utställningen ger en överblick över hur Anders Petter Löfström (APL) kom att grunda Sundbyberg och hur köpingen och trädgårdsstaden växte fram. Därefter följer nedslag på lokala industrier och verkstäder, kända Sundbybergsprofiler, fängelset, bion, lokala konstnärer och även en särskild avdelning om vikingarna, som kanske vänder sig lite extra till barn.
Ta er en titt på APL:s tjusiga sekelsskiftshem som vi avbildat i utställningens början och jämför sen med arbetarbostaden som ni kan tjuvkika in på genom ett fönster alldeles bredvid. Utställningen fokuserar på framväxten från 1800-talet fram till 1960-70-talet.
Industrier/Verkstäder
I utställningen kan ni lära er lite om våra mest omtalade fabriker som till exempel Sieverts kabelfabrik och Maraboufabriken. Dessa arbetsplatser var också några av få ställen där kvinnorna kunde få förvärvsarbeta i större utsträckning. Fläta kablarna till exempel kunde kvinnorna sköta från hemmet samtidigt som de passade sina barn.
Brödfabriken Kronan, Läskedryckstillverkaren Kronan (där första Coca Colan i Sverige tillverkades), stenhuggerier, smeder, snickare tobaksindustri, fältskärare, glasmästare och lanthandel beskrivs också.
Biografer
Missa inte att titta in på vår lilla bio som visar filmer om Sundbybergs historia mellan 1890-1942. Under 30-40-talet var biobesök omåttligt populärt och biografer ploppade upp som svampar ur jorden de följande decennierna. Bara i Sundbyberg och Solna fanns det 4-5 biografer. Kanske får ni en härlig nostalgitripp av alla våra gamla, fantastiska filmaffischer! På väggen har vi också åskådliggjort ett kärt minne;
”Bruno, Kjell och Pelle minns 50-talets biobesök i Sumpan. Veckopengen var 1 krona och räckte då till två matinéer! Grabbarna jobbade extra som cykelbud, barnvakt och bar matkassar åt tanter för att få råd att se fler filmer. Damen i kassan, även kallad Bellman, höll hårt på åldersgränsen. Att vissla med biljetten var ett kärt nöje. På bioduken visades Tarzan, Errol Flynn, Zorro och Åsa-Nisse med flera.”
Fängelset
Sundbybergs fängelse som var verksamt mellan åren 1892-1915 kallades i folkmun för Stadshotellet. Här kan ni läsa om dömda fångar och deras straff och ta del av historien då en uppretad folkhop förde bort Konstapel Asp. Denna avdelning har gjorts i värdefull samverkan med andra muséer och kommer inte finnas kvar nästa år.
Lär er också några av de tecken som luffarna använde sig av för att meddela varandra om hur pass vänligt sinnade människorna var på respektive gård de kom till för att arbeta för ett mål mat.
Sista åren användes dock lokalen till avlivning av katter.
Sundbybergsprofiler
Vi berättar om typiska Sundbybergsoriginal, lite halvtokiga gubbar men självklart också om Carl Richard Nyberg – en innovatör av rang och uppfinnare i världsklass. Ubåt, lödlampor, flygmaskin är några av de alster, eller ritningar till, som han gjorde sig känd för. Dessutom behandlade han sina arbetare med respekt. En nog så aktningsvärd hållning.
Konstnärer
Museet har en avsevärd samling konst i sitt arkiv; tavlor och tusentals bilder och foton. De konstnärer som ingår i nuvarande utställning är Anna Sofia Dahl, Adda Svendahl, Sonja Högström och Sundbybergs stolthet Carl Fagerberg. Utmärkande för den sistnämndes konst är de många porträtt, djur- och idrottsskulpturerna. Han inspirerades mycket av sitt eget stora friluftsintresse. Han deltog själv i ett antal tävlingar i sporter som nu knappt går att utföra, som till exempel sparkstötting. Fagerbergs alla skulpturer i gips finns till exempel hos oss!
Vikingar
Sundbyberg har varit bebott i långa tider och här finns många spår av vikingatida bosättningar. Följ med in i vårt forntidsrum och titta på vikingakvinnan Hildur som ligger i en glasmonter. Hon hittades när man skulle bygga Sieverths huvudkontor och är över 1000 år gammal.
Vi har även en stock (dåtida båt) som är lika gammal och den hittades i Lötsjön 1962 när man grävde upp och muddrade hela sjön från slam och dy.
Försök tyda runorna på vår runsten och titta på film.
Torshammarsring från vårt forntidsrum
Mellan 25/9-30/12 har också Sundbybergs Fotoklubb sin jubileumsutställning hos oss då de firar 70 år i år. Klubben främjar amatörfotografi i främst Sundbyberg. Fråga i receptionen vart vi har satt upp ett urval av deras vackra bilder.
Text: Jenny Stål
Bild: Mathias Andersson