Åtta personer och ett bibliotek – i en tvårummare

En tidig söndagsmorgon hösten 1898 steg en 27-årig man och hans hustru av tåget vid Sundbybergs station. Mannen hade en liten dotter på armen. Mannen hade fått arbete på Deurells Gjuteri och hört att A P Löfström på Sundbybergs gård styckade av och sålde tomter till en ganska billig penning. Så börjar historien om August Gotthard Karlsson.

Familjen vandrade omkring på de leriga vägarna och kom upp på en höjd med en vacker äng och höga träd. De stod en stund och tittade och sen bestämde de sig. Här – just här – ville de bygga sitt hus. Tomten låg vid en gata som redan då hette Kyrkogatan eftersom församlingen avsatt mark för ett kyrkobygge där. Familjen tog kontakt med A P Löfström och affären gjordes upp på en gång. När de tre på eftermiddagen tog tåget tillbaka till Stockholm var det en lycklig liten familj. Mannen var August Gotthard Karlsson och hans hustru hette Hilma.

Evadal och Annero. (Foto: H Österberg)
 
AG Karlsson började gå till sin tomt efter arbetsdagens slut för att bygga på sitt hus. Det blev en tvårummare till familjen och två enrummare för uthyrning. Huset döptes till Evadal efter den lilla dottern Eva.

1902 började han arbeta på Nybergs Lödlampsfabrik. Familjen växte samtidigt snabbt med ytterligare tre döttrar 1902, 1905 och 1907.

AG var mycket socialt intresserad och var till exempel med om att starta Sundbybergs Handelsförening. Trots att det nu bodde sex personer i familjens tvåa frågade han en dag hustrun Hilma om de kunde låta Arbetarbibliotekets filial i Sundbyberg få det ena rummet. Svaret blev ja och från 1906 och 15 år framåt hade de Sundbybergs första bibliotek i det ena rummet och AG ansvarade för bokutlåningen ett par kvällar i veckan. När sedan Folkbiblioteket bildades blev AG dess första ordförande.

Mer och mer engagerade sig AG i det politiska livet. Han blev kassör i Arbetarekommunen (en post han hade i 18 år) och kom också in i kommunfullmäktige. När tidningen Socialdemokraten behövde en distributör i Sundbyberg ställde AG upp. Under 15 år begav han sig varje morgon vid fyrasnåret till Folkets Hus och fördelade tidningarna till buden och gick sedan runt till tobaksaffärerna med deras exemplar.

Vykort.
 
Under de här åren var hustrun Hilma ofta ensam om kvällarna, men hon var lycklig med sina fyra flickor och fick drömmen om en egen trädgård uppfylld. En dag 1911 blev dock Hilma hastigt sjuk och en stor gul ambulansvagn, dragen av två hästar, kom för att hämta henne till sjukhuset. Efter två dagar dog hon, 37 år gammal, av brusten blindtarm och AG stod plötsligt ensam med fyra döttrar, den yngsta endast fyra år.

AG var givetvis förkrossad och barnens sorg var svår att se för honom. Han fick svårt att klara sitt politiska engagemang och arbetet med tidningen, men en dag berättade en släkting att det fanns tre systrar som var hemmadöttrar i Nåntuna utanför Uppsala, den by som AG själv kom från. Kanske skulle nån av dem kunna hjälpa honom. Så han åkte dit och träffade flickorna. En av dem, Tora, sa utan vidare ja.

Tora vann ögonblickligen flickornas hjärtan, och så småningom även AG:s, för två år senare gifte de sig. Året därpå, just när AG var inkallad till allmän mobilisering, föddes en son och fem år senare en andra pojke. Det blev nu åter lyckliga, men slitsamma år, i Evadal.

Första världskriget förde med sig hårda ransoneringar och farliga sjukdomar. Särskilt Spanska sjukan skördade många offer i Sundbyberg. För att skydda sig sprutade AG hela biblioteksrummet med formalin efter varje utlåningskväll.

Centralpalatset.
 
Han tog också på sig fler uppdrag. Ett par kvällar i veckan var han kassaförvaltare på Allmänna Sparbankens filial i Sundbyberg (som låg i Centralpalatset). 1929 kom dock den andra katastrofen i AG:s liv. När han en morgon kom till Folkets Hus för att dela upp tidningarna såg han i stora bokstäver på förstasidorna att Allmänna Sparbanken gått i konkurs. Alla familjens sparpengar hade gått förlorade. Det var ändå inte det värsta för AG, han hade rekommenderat sina arbetskamrater och vänner att sätta in pengar på ”hans” bank, som inte var så privatkapitalistisk som andra banker.

Det fanns nog de som trodde att AG känt till bankens dåliga ekonomi och tyckte att han borde ha varnat dem, men när sanningen stod klar förstod de vilken tragedi det var för honom.

Efter den händelsen blev han sig aldrig riktigt lik. Åren med arbetsdagar på 12-15 timmar hade också slitit på honom. En söndag i augusti 1930 var familjen ute på tur på Baggensfjärden i deras motorbåt, den eda lyx AG unnade sig och familjen. Plötsligt fick AG en fruktansvärd kramp i bröstet och segnade ner. Den 15-årige sonen styrde in till Saltsjöbaden och sprang upp till sjukhuset efter hjälp, men det var för sent. De fick tag på en lastbil och AG lades på en brits på flaket med en presenning över. Tora och barnen satte sig hos chauffören och så åkte de tillbaka till Sundbyberg och Evadal.

En man som med glöd och idealism kämpat för det han trodde på hade lämnat jobbet för alltid.

Det här var historien om August Gotthard Karlsson, som den återberättats av Astrid Ryberger.

Text och bearbetning av Maria Lindström

Tänk på att bilderna tillhör Sundbybergs stadsmuseum och inte får användas utan tillstånd.