Mera om Stenvillan i Sundbyberg

Bild Bukowskis
 
En av "klickfavoriterna" har varit Stenvillan på bloggen.
 
 
Här kommer lite mer info. Den byggdes 1880 som privatbostad och fick sitt namn genom det lär ha varit det första stenhuset i staden. Huset låg vid Landsvägen.
Sundbybergs köping köpte huset och i November 1901 startade restaurangen och den revs i Oktober 1969.
Bilden ovan är målad av Olle Olsson-Hagalund, 1939 och motivet är Stenvillan. Härlig målning som också såldes för ett fantastiskt pris!

UTROPSPRIS 150 000 - 200 000 SEK/16 910 - 22 547 EUR

SLUTPRIS (inkl. köparprovision)
787 202 SEK ,  Bukowskis

 

En nära vän till honom var Sundbybergskonstnären John Carlsson. Även han målade en fin bild av Stenvillan dock senare 1969. Men han kom nog inte upp i vännens försäljningspriser.

På Sundbybergs Stadsmuseum finns flera målningar av honom att se.

Bildkonstnär, bildkonstnär, född den 16 juli 1896 i Överselö, död den 31 mars 1979 i Sundbyberg. Han studerade vid Tekniska skolans afton och söndagsskola 1912 - 1915. Pratt Institute, Brooklyn, New York, USA. Art Students League of New York, 1924 - 1927. Konsthögskolan, Stockholm, avdelningen för kroki, 1932 - 1934. Han har målat stockholmsmotiv och från Sundbyberg. Han har själv sagt: Det finns nog ingen mer än jag, som målat samtliga hus i Sundbyberg från alla fyra sidor.
Han gjorde studieresor till Danmark, Frankrike, Spanien, England och Italien.
Han var samtida och god vän med Olle Olsson Hagalund.
Han har även målat landskap med indianer. ( Källa och bild konstnärslexikonett Amanda )

Bild: Stenvillan 1969. John Carlsson
 
Restaurang Stenvillan finns inte längre kvar, men minnet lever kvar bland många äldre Sundbybergare. Stockholms förstadsblad skriver 1925 att huset fick en tillbyggnad.
 
"Restaurang Stenvillan har nu fått sin till och ombyggnad färdig. De första som kommer in i den nybyggda delen är Sundbybergs husmödrar som vilka i dag och i morgon ha julmässa. Det är festvåningen som närmast varit föremål för åtgärder från staden, som är ägare till fastigheten. Denna som förut bestod av två små rum och ett stort, har delvis slagits i hop. Då har man fått en synnerligen rymlig sal, där det kan dukas för 100 personer mot förut ett 60 tal.
Utom en förhall, som har uppstått har en tillbyggnad skett mot väster. Lägger man tillsammans alla utrymmen kan det dukas för 150 personer. i festvåningen. Stora rummet i festvåningen är i en varm röd färg och i övrigt är allt nymålat och det kommer bli nya möbler och armatur.
Ombyggnaden omfattar även ett nytt serveringsrum för festvåningen med en ny trappa som leder till köket.
Tilläggas bör att det gamla tornutrymmet har tagits i anspråk. Det har blivit linnerum, men man kan även ordna så att servering kan ske där. Därifrån är det inte en oäven utsikt över staden. Den nu utförda ombyggnaden har gjorts av Olle Engkvist och har kostat 25:000 kr."
 
 
 
 
Åke Ericsson ( 1909-1999 ) har också skrivit ner minnen om Sundbyberg , bland annat från Stenvillan,text hämtat ur boken Mitt i Sundbyberg.
 
"Restaurang Stenvillan var länge en uppskattad restaurang i Sundbyberg. Den hade kommit igång ungefär samtidigt med att man började sälja sprit på Esplanadnen I Sundbyberg och under motbokstiden var det i allmänhet länga köer på fredagar och lördagar. Speciellt på bottenvåningens 3:dje klass. Restaurangen låg intill stadsparken men det var heller inte långt till polisstationen.
 
På 40 och 50-talen var jag som ombud för Sundbybergs fattigvårdsstyrelse/socilastyrelse på nykterhetsförbundets länskonferens, och så länge som polisstationen låg i Sundbyberg, toppade vi statistiken över tagna fyllerister. När polisen flyttat till Solna hade jag möjlighet att skryta med hur bra vi skött nykterhetsfrågan I Sundbyberg efter som antalet tagna fyllerister minskat avsevärt. Själv besökte jag inte Stenvillan förrän jag blev kallad att mönstra. Inskrivningen av värnpliktiga skedde länge på Stenvillan.
 
Något år in på 30-talet hade Sara övertagit restaurangen. Tillsammans med några ungdomsklubbister var jag där och provade söndagslunchen. För 1,50 kr fick vi smör, ost, sill, varmrätt och kaffe. Priserna hade ändrats rätt ordentligt när jag 1969 som sista kund innan stängningen hade min 60-årsdag där. Sundbybergs stad utnyttjade naturligtvis Stenvillan ofta för sina representationer och efter sista fullmäktigesammanträdet för året tågade ledamöterna över till restaurangen för att på ett festligt sätt avsluta årets kommunal politiska verksamhet.
 
Efter 70-års verksamhet var Stenvillan nedsliten och tungarbetad, när det var dags att riva och bygga nytt ut med Landsvägen så var det dags för Stenvillan att försvinna. Många tyckte att det var tråkigt att den försvann. Tre Travare som kom i stället lyckades väl aldrig få samma gensvar."
 
 
 
Här kommer lite minnesbilder över Stenvillan. 
 
 
 
Här var det fest 1926-1927 
 
 
Julmässa med "spiddekauga" !
 
 
 
Humblegatan med stenvillan framför
 
 
 
60 tal...
 
 
 
Deppig stenvilla, innan rivning...
 
 
 
Ja så var det stängt 1969 och folk hänvisades till Tre Travare. Som inte heller finns kvar. På ungefär samma ställe ligger i dag Grand Garbo i Sundbyberg.
 
 
/Ac
Mera om Stenvillan Sundbyberg